Присъдата срещу 40-годишната Румяна Маринова влиза в сила, след като Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе окончателно, съобщиха от пресцентъра на Добричкия окръжен съд, предаде БТА.
Първоинстанционният съд наложи през 2009-а 8 години затвор на Маринова като я призна за виновна за това, че през декември 2001 година е направила предумишлен опит да отрови съпруга си Стамен Савов. Бизнесменът получил отравяне, но лекарите успели да го спасят.
ВКС намалява присъдата, съобразявайки се с практиката на Европейския съд по правата на човека, уточняват от Съдебната палата в Добрич. Върховните магистрати смятат, че по-леката присъда трябва да компенсира продължителността на наказателното производство и вземат предвид и смекчаващите отговорността на Маринова обстоятелства.

Самата тя твърдеше по време на процеса, че не искала да убива мъжа си, а само да го сплаши, тъй като се чувствала заплашена от него. Двамата имали скандали, след като фирмата им, която той управлявал с пълномощно, натрупала стотици хиляди лева данъци. 

Окръжният съд наложи и административно наказание на подсъдимата - глоба от 2000 лева, за подбудителство на други лица към убийство на съпруга й. Медицинската сестра е платила 13 952 лева на другите трима подсъдими по делото - Ивелина Иванова (37 г.), Георги Николов (32 г.) и Данаил Илчев (33 г.), за да убият мъжа й. Групата обаче инсценирала опит за покушение срещу Савов по пътя Добрич-Варна на 30 април 2002 година, той останал жив, а те не върнали парите.
Съдът призна и тримата за виновни, че са въвели в заблуждение Румяна Маринова и са й причинили имуществена вреда в големи размери. Иванова получи присъда 1 година условно, а Николов и Илчев - по 1 година лишаване от свобода при общ затворнически режим.
ВКС оставя в сила обжалваните от двамата подсъдими присъди.

Преди няколко години 33-годишната Даниела Рахнева-Златкова от Сливен беше осъдена на 12 години затвора за убийството на баща си, когото отровила с талий. Тя слагала в шишето му с вода и в буркана с мед от рядката отрова, докато той не починал. Никой не разбрал, че е отровен и той бил погребан. Престъплението беше разкрито, след като за малко 10-годишният син на жената също да почине от отравяне, след като пил от шишето. Трупът на жертвата беше ексхумиран и експертиза доказа, че е бил убит.