Призоваваме ВСС да се саморазпусне, каза народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на изявление в сградата на Народното събрание.

Призивът идва часове преди ЕК да обяви поредния си, както се очаква, критичен доклад за напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред. 

Цветанов: ВСС повече не може да се ползва с доверието ни

"
След поредицата от публични скандали, които произведе съставът на настоящия ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни", каза Цветан Цветанов по време на изявлението в сградата на Народното събрание, предаде Агенция "Фокус".

"Серията от скандали, които създадоха настоящите членове на ВСС, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон", посочи Цветанов.

По думите му, членовете на съвета се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните въпроси за обществото.

"Правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебната институция от страна на неясни кръгове и властови центрове.

Убедени сме в нуждата от реформа в съдебната система. Ние подкрепихме при гласуването в НС промени в Конституцията.

След промените и актуализираната стратегия за реформа в съдебната власт се оказа, че в продължение на 1 година, очакваните изменения в Закона за съдебната власт не са приведени нито с първия, нито с окончателния вариант на промените в основния закон на страната”, коментира Цветанов.

Найден Зеленогорски: РБ иска оставката на ВСС

"Парламентарната група на Реформаторския блок иска оставката на ВСС", каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски по време на брифинг в Народното събрание.

По думите на Зелегорски това е решение на цялата парламентарна група.

"Утре в нарочна декларация ще изнесем всички мотиви и решения за това, както и всички наши предложения с очакванията ни за съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Една значителна част от тях вече са коментирани с ПГ на ГЕРБ”, каза той.

Съпредседателят на ПГ на РБ коментира, че не са се присъединили към декларацията, защото смятат, че има много мотиви, които трябва да бъдат споделени.

"Имаме още предложения, които трябва да бъдат направени”, заяви депутатът. Според него цялото общество очаква от ВСС достойна постъпка.

Ясен Тодоров: Ще запазим състава на ВСС

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров се възпротиви на призивите на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на кадровия орган заради поредицата скандали, които са подкопали публично доверие, съобщи БНТ.

Тодоров напомни на парламента, че с промените в конституцията бяха приети преходни разпоредби, в които се предвиждаха запазване на настоящия състав на ВСС.

Христо Иванов: Търсят с кого да си измият ръцете

"В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят Цацаров", пише Христо Иванов във Фейсбук.

"Очевидно не са успели да постигнат достатъчно редакции в текста и се провалиха в опита с предварителното му манипулативно представяне за позитивен.

И сега очевидно трябва да се посочат виновните. Това са ВСС (и конкретно тези, които правят скандали в него, като се обаждат) и предходният министър на правосъдието (т. е. аз).

Сценката се разиграва преди обявяването на доклада утре, за да не се стигне изобщо до неговото прочитане."

Радан Кънев: Сетила се Мара…

"Положението е "сетила се Мара да се побара", с извинение", пише Радан Кънев в профила си във Фейсбук.

"А на 09.12.2015 (една година и един ден след моето искане за оставка) днешните откриватели на топлата вода бетонираха ВСС с над 180 гласа за преходни и заключителни разпоредби на Конституцията.

Сред тях - всички от ГЕРБ и петима от РБ... Така че може би е добре, заедно с този ВСС да си ходи и това НС, което носи пълна отговорност за свинщините в съдебната система.

Между другото - възмутените от мнозинството във ВСС колеги от ГЕРБ е добре да поискат оставките на архитектите на това мнозинство. Първите две оставки във ВСС трябва да бъдат на членовете му Георги Колев и Сотир Цацаров (не по важност, а по азбучен ред. Еднакво виновни са...)."