Това съобщи пред журналисти в МС днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Съветът е решил в четвъртък (1 март) да има съвместно заседание на комисията по енергетика и на комисията за контрол на специалните служби по случая със сделката с ЧЕЗ. На заседанието ще бъдат поканени представители на всички институции, които имат отношение към сделката, както и представител на президентската институция.

По време на заседанието на Съвета премиерът Борисов е имал телефонен разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш. В разговора Борисов е поискал да ни бъде предоставено всичко, което Чехия е предприела по отношение на сделката, каза Цветан Цветанов. Целта е да отпаднат всички спекулации по отношение на сделката, извършена на територията на Чехия, да намали напрежението и да няма интерпретации в публичното пространство, допълни той.

След тези дебати ще бъде разгледано дали да бъде приета оставката на Теменужка Петкова като енергиен министър или да се търси вариант за нов министър. Това ще стане най-вероятно следващата седмица, каза Цветанов.

На днешното заседание не са обсъждани имена на евентуални заместници на Теменужка Петкова, каза още Цветанов.

В отговор на журналистически въпрос той и вицепремиерът Красимир Каракачанов отговориха, че коалицията е стабилна.

Волен Сидеров посочи, че не се отказва да иска оставката на председателя на енергийната комисия Делян Добрев, но първо ще изчака заседанието в четвъртък на енергийната комисия, защото е по-важно да се изслушат институциите и да се изчистят всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ.