В писмото се посочва, че на заседанието на парламентарната Комисия по земеделие и гори вчера, при обсъждане на проектобюджет 2012 г., председателят на НАЗ е задал конкретен въпрос на Симеон Дянков - дали се отказва от подписа си под финансовата рамка за сектор Земеделие, която подписа 20 дни преди изборите, предаде "Фокус".
Категоричният, публичен отговор на министъра е бил: „Да, отказвам се!”.
Зърнопроизводителите не искат оставката на финансовия министър Симеон Дянков, на този етап. Това каза Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде  "Фокус”. По думите на Христов - оставката на Дянков не е искана в отвореното писмо до медиите, както и в другото писмо до премиера Бойко Борисов.

Вчера Симеон Дянков заяви, че ако зърнопроизводителите протестират, както заплашиха, ще предложи промяна в плащанията, предназначени за тях в бюджета за следващата година. Първоначално той обяви, че няма договорени 230 млн. допълнителни пари за фермерите, но по-късно на заседание на земеделската комисия в Народното събрание призна за сключеното споразумение. Според него подписването на документа е било грешка.

"Многократно съм казвал и на зърнопроизводителите, и на министър Найденов, че няма законова процедура, по която двама министри и който и да е друг да подписват споразумение, с който и да е. Това е извън всякаква логика и занапред се надявам, че няма да има подобен натиск", каза още Дянков.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов остро е възразил на колегата си и заплашил, че няма да гласува този бюджет, ако не бъдат отпуснати допълнителните пари на фермерите, предаде БГНЕС. Найденов се оплакал и от неразбиране от Борисов.
"Премиерът каза, че не може да се поеме отговорността заради тези 230 милиона лева в момента да изгърми целият бюджет. Той казва, че са му важни зърнопроизводителите, но в момента не могат да се дадат допълнително тези средства", разказа министър Найденов. Той дори е предупредил премиера за намеренията на зърнопроизводителите да протестират.

"Недопустимо нагло и безотговорно поведение на европейски държавник и махленската му заплаха към близо 120 000 земеделски производители: „Да кротуват, че да не вадя сатъра!” са основание демократично и отговорно да бъде поискана оставката на държавника, позволил си да подписва предизборно и с лека ръка да се отказва от подписа си след това", се казва в отвореното писмо на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите не искат оставката на финансовия министър Симеон Дянков, на този етап, каза обаче Радослав Христов, цитиран от "Фокус". По думите му оставката на Дянков не е искана в отвореното писмо до медиите, както и в писмо, което са пратили до премиера Бойко Борисов, но искат да чуят неговото мнение.

Дали ще има протести или не оставяме в ръцете на премиера да реши, категоричен е председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
"Ако парите за земеделските производители останат 340 милиона, значи премиерът казва: Да, протестирайте. Ако тези пари са 570 милиона лева, значи той казва, че ще има принципи и правила в земеделието и ще има предвидимост", каза Радослав Христов, пред БГНЕС.

НАЗ предупреди за безсрочни национални протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012.
Излезем ли на улицата, ще стоим там, докато не бъде изпълнено заложеното във финансовата рамка, изтъкна Христов.