Той оповести оттеглянето си на пресконференция в столичната Дирекция "Архитектура и градоустройство", като допълни, че вече е време да освободи поста, съобщиха БТА и БГНЕС.

Главният архитект е подал молба до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да бъде освободен от поста, считано от 9 февруари 2016 г., когато се навършват 10 години, откакто го заема. Дотогава, по думите на Диков, Столична община ще може да обяви конкурс и да назначи нов главен архитект.

Диков е подал молба и до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, с която иска да бъде освободен от борда на общинската фирма "Метрополитен" ЕАД.

"Главните архитекти са едни от малкото фигури в тази държава, които носят персонална отговорност. Пазете главните архитекти", обърна се към медиите Диков и припомни, че преди години е имало предложения да няма главен архитект, а комисия да носи отговорност за градоустройството на града. Но колективната отговорност в повечето случаи е колективна безотговорност, отбеляза Петър Диков.

Той каза, че като главен архитект на столицата е работил по закон и по съвест. Диков благодари на премиера Бойко Борисов и на кмета Фандъкова, защото те никога не са му нареждали нещо да се направи.

Декларирам, че те не са нареждали какво да се прави в тази сграда, подчерта Диков. Той каза, че тук, в дирекция "Архитектура и градоустройство", се работи по правилата.

Главният архитект благодари и на трите състава на Столичния общински съвет, с които е работил, както и на своите колеги, които според него много се стараят в това, което правят, защото "работата е неблагодарна, ниско платена и трудно младите се съгласяват да работят тук".

Диков благодари и на гражданите, защото те много са му помогнали в работата.

"Дойдох тук със самочувствието, че знам всичко в областта на градоустройството. Оказа, се, че гражданите много често виждат по-добре проблемите, макар и да не са специалисти много са ми помагали", каза той.

Оставката на Петър Диков идва преди новоизбраният кмет Фандъкова да обяви екипа си в новия мандат.

Преди да оповести, че напуска поста си, главният архитект представи приоритетните проекти в столицата през следващата година.

Досега строяхме главно в интерес на клиентите - молове и жилищни комплекси. Сега ще строим в интерес на производството в София", заяви Диков.

Предвижда се изграждането на нови паркове, довършване на връзките със Северната скоростна тангента и завършване на Южната отсечка на Околовръстния път на София.

Петър Диков каза още, че от тук нататък ще се занимава с проектиране, не в София, а може би не и в България. Няма обаче да напускам страната, уточни той, като посочи, че ще се занимава с преподавателска дейност.

"Може и с журналистика, да водя рубрика или предаване, ако получа покана", заключи главният архитект.