Изненадващо на второто четене на Закона за военното разузнаване, който ще влезе в сила от 1 ноември, беше прието изискването за директор на служба "Военно разузнаване" към МО да бъде назначаван единствено военнослужещ на действителна военна служба, предаде БТА.

Предложението дойде от Таско Ерменков от БСП, след като на първо четене проектът даваше възможност ръководителят да е и цивилен служител. 

Настояването на левицата изненадващо бе подкрепено от ГЕРБ.

Това на практика означава, че сегашният началник на службата Йордан Бакалов ще трябва да бъде сменен, защото не отговаря на изискванията.

В знак на протест депутатите от Реформаторския блок напуснаха залата (Бакалов е бивш депутат от СДС - б.р.).

От РБ отбелязаха, че "Военна информация" е стратегическо разузнаване и по-скоро събира информация за България и затова не е нужно тя да се оглавява от висш военен.

"Един цивилен, колкото и да е кадърен, няма как да знае спецификата на тази служба, неговите колеги в НАТО - всичките са военни, с лампази. Как един цивилен, ръководещ българската служба, ще защитава тезите си, ще докладва и най-малкото професионално ще се изразява на срещи", отвърна Ерменков.

Решението стеснява кръга до няколко генерали, според мен всички завършили военно-щабните академии на Съветския съюз, коментира по-късно пред журналисти депутатът от РБ Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Може би това беше целта - човек, възпитаник на съветските военни заведения, да оглави българското военно разузнаване. Приетият текст е ретрограден. Учудвам се, че колегите от ГЕРБ подкрепиха предложение не на кой да е, а на Таско Ерменков, който е обявен, че е бил служител на Военното разузнаване на комунистическа България", добави Атанасов.

Бакалов, който беше служебен вътрешен министър и дълги години следеше спецслужбите от парламента, не е първият цивилен директор на службата. Преди него беше Веселин Иванов, назначен при първото правителство на ГЕРБ.

Според закона директорът, заварен на тази длъжност към деня на влизане в сила на закона, ще я изпълнява до назначаването на нов директор. Директорът ще се назначава с указ на президента по предложение на МС. Мандатът му ще е 5 години с опция за еднократно удължаване с още 5.
Той ще бъде подпомаган от заместници.

Сред изискванията към ръководството е задължителен стаж от 10 години в сферата на националната сигурност или въоръжените сили, да имат достъп до секретна информация с ниво "Строго секретно", да не членуват в политическа сила, да са с магистърска степен, с българско гражданство. 

Службата е на пряко подчинение на министъра на отбраната. Законодателят определи ръководството на военното разузнаване да се осъществява от премиера, министъра на отбраната и началника на отбраната.

Материали от архива на Служба "Военна информация", представляващи историческа и научна ценност, ще се предават за съхранение в Държавния архив при спазване разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация.

Не беше прието предложението на Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт материалите от архива, представляващи историческа и научна ценност, да се съхраняват в Службата и да се използват като учебна литература при обучението и квалификацията на личния състав. 

"Военна информация" ще може да използва детектор на лъжата за извършване на проверка на кандидатите за постъпване на работа и на служителите си, записаха още депутатите. 

Разузнаването на пряко подчинение на Борисов

Служителите на Агенция "Разузнаване" ще могат да използват оръжие при въоръжено нападение или заплаха с оръжие, както и ако лице окаже съпротива и опита да бяга, решиха още депутатите при второ четене на промените в Закона за Държавната агенция "Разузнаване", предаде БНР.

Когато при изпълнение на служебните си задължения държавните служители от агенцията употребяват оръжие, са длъжни да пазят живота на лицето, срещу което то се използва, и да не застрашават живота и здравето на случайни граждани, записаха още депутатите.

Ако е невъзможно да се избегне, при задържане служителите могат да употребяват физическа сила и помощни средства като палки, и гумени патрони. Тези средства не могат да се употребяват само срещу видимо малолетни лица и бременни жени.

ДА "Разузнаване" вече няма да бъде подчинена на президента, а ще е на пряко подчинение на министър-председателя. Държавният глава ще може да поставя задачи на Агенцията, но съгласувано с премиера. Разузнаването трябва да предостави информация в еднакъв обем и съдържание на президента, на председателя на парламента и на министър-председателя.

ДА "Разузнаване" участва в дейността на разузнавателните общности на организацията на НАТО и на ЕС. Не й се възлагат задачи от вътрешнополитически характер, пише още в закона.

Агенцията ще се ръководи от председател, който ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет за срок от 5 г., като също може да има още един мандат.
За председател и заместник-председатели на Агенцията могат да бъдат назначавани лица с висше образование и степен "магистър", които имат най-малко 10 години стаж в системата на "Защита на сигурността", не са осъждани и имат само българско гражданство.