Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН въпреки новата българска кандидатура на Кристалина Георгиева. Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през септември.

Той каза, че възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета.

Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата, съобщи АФП, като се позова на дипломати.

"Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен, цитиран от ТАСС.

В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви ротационният председател на Съвета за сигурност.

Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес, на която се позова БТА.

Ирина Бокова продължава да участва в избора на генерален секретар на ООН в лично качество. По думите на Ван Бохемен такава ситуация е допустима.

"Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае", отбеляза дипломатът.

Ирина Бокова написа в Туитър преди два дни, че е напълно отдадена на това да продължи състезанието за следващ генерален секретар и изрази благодарност на всички, които я подкрепят.

Общото събрание на ООН ще изслуша новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева в понеделник. Това пък съобщи председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, цитиран от китайската информационна агенция Синхуа и БТА.

Томсън уточни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време).

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта той.

Бокова трябва да реши сама дали да остане в надпреварата, уточни Томсън.

Дипломати за шансовете на Георгиева

Много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес.

"Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

Друг дипломат от съвета определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия".


КРЪСТОСАН ОГЪН: За смяната на кандидата Ирина Бокова с Кристалина Георгиева

АНКЕТА: Коя кандидатура на за шеф на ООН бихте подкрепили?