"Олег Павлович почина след дълго и тежко боледуване в болница", съобщи ръководството на московския театър МХАТ. Табаков беше негов художествен
ръководител.

В продължение на няколко месеца Табаков беше в болницата.

Роден през 1935 година в град Саратов в югозападната част на Русия, той постъпва през 1956 година в московската театрална трупа "Съвременник" още от основаването й. Тя става една от най-известните в страната. Актьорът е забелязан от основателя на колектива, известният режисьор Олег Ефремов.

През 1967 година Табаков играе ролята на Николай Ростов във филма "Война и мир" под режисурата на Сергей Бондарчук. Това е първата съветска лента, удостоена през 1969 година с "Оскар" за чуждоезичен филм.

Табаков играе и в други съветски култови продукции като "Седемнадесет мига от пролетта" /1973/ и "Москва не вярва на сълзи" /1979/. Втората лента също е удостоена с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за 1981 година.

Олег Табаков участва още в култовите филми: "Дванадесетте стола", "Д'Артанян и тримата мускетари", "Няколко дни от живота на Обломов", "Човекът от булеварда на Капуцините" и много други.





След като ръководи театър "Съвременник" от 1971 до 1976 година Табаков основава театралното студио "Табакерка", в което учи на актьорско майсторство младото поколение. От 2004 година той е художествен директор на театър МХАТ в Москва.