По-рано днес, със 104 гласа „за”, Народното събрание избра вицепремиера за министър на образованието и науката.

"Ще работя с всички, за да може най-сетне да кажем, че имаме една национална цел. Много пъти съм слушала оттук и оттам изявления, че не можем да се обединим и че при нас нещата не вървят добре, защото нямаме национална цел.
Предлагам тази национална цел да бъде образованието, която ще обедини и парламента, и нацията
", заяви след гласуването Кунева, цитирана от БТА.

Тя благодари на всички, които са подкрепили намирането на изход за българското образование. По думите й в момента всички реформи в тази сфера са въпрос на кураж.

"Така го разчитам за себе си. Това е моята стъпка, да поема тази отговорност като вицепремиер. Състезаваме се с време, състезаваме се с качество, състезаваме се с Европа, състезаваме се със света. Вече не е въпрос дали един университет или училище в България е по-добро от друго в България, въпросът е да е по-добро от другите в Европа", заяви още министърът.

Кунева подчерта, че за нея тази номинация и развитието в сферата на образованието не е  била планирана. И допълни, че се е запознала ударно с проблемите, които са много тесни за сектора. 

"Искам да благодаря на всички министри, които са работили дотук, включително и на г-н Танев. Всяко добро направено искам да го умножа и да прибавя още", заяви новият просветен министър.

Тя допълни, че иска да каже на българското общество, че ще има силно образование, което означава силна българска нация.

Меглена Кунева обясни, че предстои представяне на екипа, който тя ще изгради и с който ще работи в Министерството на образованието и науката.

Тодор Танев: Стискам палци на Кунева

Доволен съм от избора на Меглена Кунева за министър на образованието и науката, и й пожелавам, и й стискам палци за дълъг живот на този пост. Това заяви пред журналисти бившият вече министър на образованието и науката проф. Тодор Танев, който коментира темата пред Министерството на образованието и науката.

"Аз ще помогна на Меглена Кунева, с каквото мога, в сферата на професионалното образование, както и в някои други започнати проекти, които, мисля, че са за добро", коментира Танев.

Той отбеляза, че в системата на образованието за година и четири месеца през неговия мандат, ако е имало нещо, то синдикатите при всички случаи е щяло да са се обадили.

"Ако имаше нещо, което смущава в Закона за висшето образование, то Съветът на ректорите, щеше да се е обадил. Ако имаше някакъв съществен проблем, финансовият, който реших с 3 милиона лева към БАН, щеше да има някакъв резултат до момента", коментира Тодор Танев. По думите му "комфортът за правителството дотук е бил добър".

Тодор Танев отбеляза, че "що се отнася до учебниците, те са правени на седмия етаж /в МОН/ през 2013 г. с немалко пари от ОП "Развитие на човешките ресурси" и са били беседвани със стотици учители".

Бившият министър на образованието каза, че днес е прочел твърдение, че "е заменена "История славянобългарска" с "Робинзон Крузо". Танев заяви по този повод, че "има все още хора, които политизират случая и искат непременно да клатят правителството".

АНКЕТА: Одобрявате ли Меглена Кунева за образователен министър?