Вчера тя посочи, че според готвена промяна в учебната програма няма да се изучават "Тютюн", 4 стихотворения на Ботев, "Хамлет" на Шекспир и "Вяра" на Вапцаров.

Днес обаче министър Клисарова поясни, че объркването е станало заради проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на министерството.

"Извинявам се за този смут, който настъпи. Много съжалявам за случилото се. Ще увелича контрола и ще се постарая на сайта на министерството да не излизат такива материали, които не са одобрени от мен", каза на брифинг Клисарова.

Програмите остават такива, каквито са били досега, добави тя.

Проверяват проекта

"Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения", каза Клисарова.

Тя обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.

Ще уволнят виновните

„Виновните ще бъдат дисциплинарно уволнени след проверката. Аз мисля, че тези 912 000 лева са загубени и ще търсим отговорност за това”, поясни министърът.

Тя каза още, че програмите са свалени от сайта на министерството, защото не са реални и актуални и не са публикувани с разрешението на министъра.

Заместник-министърът на образованието Атанаска Тенева коментира днес, че проектът е разработван по времето на ГЕРБ от над 400 учители, а под много от документите стои подписът на Сергей Игнатов.