Това заявиха пред bTV адвокатите на близките на жертвите и пострадалите.

Трагедията в Хитрино, при която загинаха 7 души, а близо 30 пострадаха, се разигра през декември 2016 г. 

Очаква се делото за ужаса да влезе в съда преди началото на лятната съдебна ваканция. 

Основна версия за трагедията е превишената скорост, а жертвите и близките съдят превозвача в колективен иск за 5,2 млн. лв.  

На подсъдимата скамейка ще застанат само двамата машинисти на първия локомотив на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков.

Експертизата и докладът на Транспортното министерство са категорични, че причината за дерайлирането на влака е почти два пъти по-високата от разрешената скорост. Последвалата експлозия е следствие от това.

„Беше ни допуснато предварително обезпечение. Когато преведохме в изпълнение обезпечителната заповед, се оказа, че сметките на ответника са празни. Неофициално служител на банка, която няма да назовавам, е отговорил по телефона, че са били налице достатъчно наличности да покрият запорното съобщение и в последствие от банката са отговорили, че е допусната грешка”, казва адвокатът на пострадалите в Хитрино Николай Димитров.

От компанията отричат да разполагат с подобни суми.

„Твърдението на такова обстоятелство не вярно и то лесно се опровергава от един документ, наречен финансов отчет. В него се вижда, че всички приходи за 2016 година са 26 млн. лв., а печалбата преди данъци е 2,5 млн. лв.”, твърди Николай Киряков, адвокат на „Булмаркет рейл карго”.