Министърката заяви това вчера в Силистра в отговор на въпрос за предстоящото проучване за добив на шистов газ в район, в който попада и Силистренска област.

В началото на месеца стана ясно, че с американската компания "Шеврон" се преговаря за проучване за добив на шистов газ у нас.

Караджова обясни, че с проучванията не се нанасят вреди на околната среда и по тази причина българското и европейското законодателство не изискват никакви екологични процедури. Ако се намери шистов газ и се даде търговско откритие на фирмата, и тя пожелае да се премине на концесия, започва друга процедура за ОВОС на инвестиционния проект и процедура за оценка на въздействие на проекта върху биоразнообразието и на зоните от европейската мрежа "Натура", обясни Нона Караджова. Тя посочи, че тези процедури се прилагат в България и обществеността може да се запознае с тях.

Природозащитници вече коментираха, че сондажите за шистов газ са също толкова рискови за състоянието на подпочвените води, както и самият добив. Затова според тях решението да се даде проучвателна концесия на "Шеврон" без предварително обществено обсъждане е много тревожно.

Коалиция за България вече настоя да бъде наложен мораториум върху всички действия за проучване за шистов газ у нас и да бъде възложена независима експертиза на български учени. В противен случая от левицата възнамеряват да инициират местни референдуми по въпроса.

Вчера във варна премиерът Бойко Борисов коментира проблема така: „Аз пък бих разгледал нещата от друга посока – ако има такъв газ, ако се установи, че има, това не е ли един резерв за следващите поколения? Никой не е казал, че ще го ползваме сега. Но ще знаем, че го има този резерв и в едни преговори това винаги е сериозен коз. Всъщност проучванията ще кажат – има или няма такъв резерв. Защо да не го направим?“, цитира го Дарик.