Държавата претендира за право на собственост върху поземлен имот в землището на село Свети Никола, община Каварна с площ 182 570 кв. метра с предназначение на земя от Държавен горски фонд. За скандалната заменка сигнализира Мирослав Найденов още преди да стане министър. Преди месеци пък ДНСК нареди да бъде съборено яхтеното пристанище на бизнесмена.

Държавата твърди, че спорният имот е нейна собственост, тъй като попада в Държавен горски фонд и без основание се намира във фактическа власт на "Паррус" ЕООД, гр. София. Двамата ответници възразяват, че спорният имот е идентичен на притежавания от "Русалка тур" ООД и прехвърлен на "Паррус" ЕООД. Те твърдят, че правото на държавна собственост върху имота, е прекратено от 1991 година. Той е бил предаден за стопанисване и управление на държавни фирми. При преобразуването на Държавна фирма "ВС Русалка" е придобит в собственост от "ВС Русалка" ЕАД, чиято приватизация е приключила през 1991 г. Ответниците заявяват, че той вече е във владение на трето лице. Окръжен съд - Добрич, удължи срока за изготвяне на две допуснати по делото експертизи.

Съдебно-техническата експертиза трябва да установи местоположението и предназначението на имотите, попадащи в терена, предвиден за строителство на туристически обект през 1967 г.; местоположението на резерват "Калиакра" спрямо спорния имот; попада ли той в лесоустройствени планове от 2001 г. и 2002 г.; дали съответства на имота, за който е съставен акт за държавна собственост от 2007 г., както какво е фактическото му състояние в момента.

Съдебно-счетоводната експертиза ще изяснява бил ли е включен спорният имот в дълготрайните активи на Държавна фирма "Калиакра – 90" от месец април 1990 г. до месец март 1991 г., в баланса на Държавна фирма "Ваканционно селище Русалка" от месец март 1991 г. до месец май, а след това в държавното Търговско дружество "ВС Русалка".

Съдът допусна до разпит трима служители на Държавно лесничейство - Балчик и двама свидетели на ответниците.