Няколко месеца подред вече всички вещи лица, които съдът потърси извън системата на МВР, отказват да работят по процеса заради страх да не загубят работата си, предаде БТА. Адвокатите на подсъдимите се съгласиха експерти от БАН да се произнесат по видеозаписа. Прокуратурата обаче възразява и заяви, че специалисти могат да бъдат само посочените в списъка с вещи лица към СГС. Въпреки това съдът направи искането до академията.
Един от наблюдаващите прокурори по делото – Божидар Джамбазов, коментира, че с многото искания на защитата се създава сложна ситуация.

Въпросният запис е основно доказателство на прокуратурата по обвинението срещу бившия военен министър, съдията и екссекретаря на финансовото министерство за предлагане на подкуп от 20 000 лева на следователя Петьо Петров. Веднъж вече видеото беше показано в съдебната зала, но заради лошото качество не всичко се разбираше. Ясно се чуваше една от репликите на съдията: "Хайде да се разберем набързо" и как Петров отговаря: "Да кажат какво искат". В друга реплика следователят заявява, че няма смисъл да се коментира по-малка сума от 50-60 000 евро, тъй като това била "нормалната цена".

Междувременно от Инспектората към Висшия съдебен съвет са уведомили съда, че срещу Петьо Петров, който е основен свидетел по делото, не са извършвани проверки и не са получавани сигнали. От друга справка на ВСС обаче става ясно, че към Испектората са били изпратени няколко сигнала от бившата съпруга на Петров и нейните родители. Във ВСС дори е постъпил и сигнал срещу Петров, подаден чрез администрацията на президента. Не беше уточнено обаче за какво става дума.

От МВР отказват да дадат информация дали следователят се е съгласил доброволно да им сътрудничи с мотива, че съдът трябва да вземе разрешение от него да бъдат оповестени дори и личните му данни.

Освен това, вътрешният министър обяснил и с писмо до съда, че пресцентърът на ведомството е разпространил видеоматериала от ареста на тримата с мотива да се гарантира прозрачността на работата на МВР. Записът породи скандал, тъй като се видя как прокурорът Роман Василев вика на бившия военен министър, че е абсолютен престъпник и трябва да падне на колене (вижте видеото в линка), за което беше наказан с 1 г. порицание. Самият Цонев заведе дело в Страсбург срещу България.

Пред журналисти и тримата подсъдими се оплакаха от унизително поведение на органите на реда при ареста им.
Тенчо Попов заяви, че за кратко време е загубил съзнание, след като главата му била ударена, когато бил повален при ареста, предаде БТА. След като се свестил, той поискал да види документ, според който трябва да бъде с белезници и след като такъв не му бил показан, белезниците му били свалени.

"Унижението на един офицер от Българската армия – това преживях”, коментира Цонев, цитиран от "Фокус". Адвокатът му Васил Василев добави, че от записа липсват кадри на насилие срещу Тенчо Попов.
"От записа са изрязани началните моменти на влизането", заяви самият Попов. Той заяви, че няма спомен какво се е случило, тъй като е загубил съзнание, а главата му е била спукана. Попов поясни, че е чул крясъци, а след това се е събудил на пода, докато го „въргаляли”. Виждайки маскирани хора, той решил, че има нападение.

Основание да бъде разпространено видеото, според Цветан Цветанов, е текст от Правилника към Закона за МВР. Председателят на съдебния състав обаче констатира, че въпросният текст, на който вътрешният министър се позовава, е отменен, а преди отмяната му той засяга съвсем други въпроси.
Предстои в съдебната зала да бъде прожектиран изпратения от МВР запис от задържането на тримата. МВР не уважи искане на съда и не изпрати целия запис от ареста на Цонев, Сантиров и Попов. До съда бе изпратен само кратък вариант, който е публикуван в сайта на МВР и разпространен за медиите в деня на ареста. На предишното съдебно заседание съдът изпрати искане до МВР за пълен запис.

Делото продължава на 27 април.

Междувременно, за кратко време, Николай Цонев беше оправдан по три други дела за престъпления по служба, докато беше директор на дирекция и министър.

Последна актуализация в 15,40 ч.