Преди дни 30-годишната бивша кандидат-депутатка беше задържана заедно с мъжа си и още няколко души в три коли с мигранти на магистрала "Тракия". След 72 часа в ареста тя беше освободена с мярка "подписка", но срещу нея беше повдигнато обвинение за трафик на хора.

В интервю за bTV днес тя отказва да говори за задържането си, за да не пречи на разследването, заяви, че не познава повечето от арестуваните.

"Аз съм невинна. Единствено познавам в "Ауди А3", в което се возехме, мъжът ми и негов приятел. Мисля, че няма нищо незаконно, всички сме български граждани".

В отговор на въпрос оказва ли се, че докато Патриотите искат да градят стени и огради срещу бежанците, техен доверен човек обслужва бежанци, тя повтори:.

"...Е невинна по случая". 

Велева подчерта, че вече е подала заявление за прекратяване на членството й в НФСБ, защото не иска в медиите да спекулират с партията "и също така с името на господин Валери Симеонов". Тя увери, че не е била изключена.

"Считам, че всички тези медийни изяви са точно поради тази причина, защото партията е в управлението" , каза още Велева и се оплака, че е преживяла голям стрес и е психически изтощена.

По-рано днес самият вицепремиер Валеси Симеонов я защити, като каза, че тя е жертва, но ако съдът докаже, че е виновна, ще бъде изключена от партията.

Междувременно прокуратурата ще обжалва освобождаването на Анелия Велева. Съдът я освободи, тъй като не намери категорични доказателства, че е съпричастна към престъплението. Другите петима, сред коити и мъжът й, обаче останаха в ареста.

За трафик на хора законът предвижда от 1 до 6 години затвор. Именно НФСБ беше инициатор за по-тежки наказания за това престъпление.