Гробницата бе отворена днес в 11.30 часа, съобщиха община Несебър. Ахреолозите са категорични, че намереният артефакт в недрата на Несебър е сам по себе си паметник на античните художествени занаяти. 

Находката представлява античен съд за съхраняване на течности - вино, вода.Тя е намерена при отварянето днес на гробница, която се датира от IV век преди новата ера, предаде БТА.

В случая хидрията е била използвана като погребална урна. В нея са положени останките на покойник, който е бил кремиран. Предметът има три дръжки с украса и множество детайли по тях. Съдът от този вид е и първият, който се открива в града при разкритите 1266-е гроба през последните 3 години. Шията на хидрията е украсена с добре запазен бронзов венец, чиито листа са позлатени. Чрез него може да бъде проучен погребалният ритуал на древните жители на Месамбрия. Хидрията е много добре запазена и почти не се нуждае от реставраторска намеса. Досега са открити общо 6 такива съда, като този е най-добре запазеният до момента.

Археолозите предполагат, че останките в съда са на мъж, тъй като вътре е открита стригила - това е предмет, който се е използвал от мъжете за почистване на тялото след физически упражнения.

Според директора на археологическия музей "Старинен Несебър" Петя Кияшкина, откритието е много значимо. Тя обясни, че кремацията като ритуален обред е изключително рядка за древногръцките некрополи както в Месамбрия, така и в цялата черноморска зона, предаде Бургас инфо.

Кметът на община Несебър Николай Димитров присъства на изваждането на находката и заяви, че проектът "Духовен път" който включва всички средновековни църкви в Стария Несебър може да започне именно от некропола на Месамбрия. 
Разкопките в местността ще продължат до края на октомври, каза ръководителят на археоложката група доц. Анелия Божкова.