Това разказа шефът на НЕК Красимир Първанов пред bTV по повод напрежението между него и енергийния министър след подписването на скандалния договор за АЕЦ "Белене".

„Мисля че в този случай министърът не поиска да поеме отговорност. Отговорността трябваше да я поема аз и да сложа подписа си, защото оставаха броени минути, в които ние трябваше да вземем решение. Времето напредваше, колегите от Русия трябваше да си тръгнат”, каза още Първанов, за когото преди два дни Трайчо Трайков обяви, че е уволнил, но вчера премиерът уточни, че по искане на Симеон Дянков поне засега остава на поста.

"Трайков знаеше, че в 12 ч. руската делегация си тръгваше, защото на следващия ден се откриваше междуведомствената комисия в Москва. Не смятам, че Трайков е бил в изолация от страна на Дянков, той имаше пълната информация по този проект. В последствие, когато тръгнах към НЕК, чух от медиите за брифинга, който даде министъра и разбрах, че съм уволнен”, добави шефът на НЕК.

Според Първанов документът е едно нормално споразумение, в което няма нищо обвързващо.
„Това е петото поред споразумение с което удължаваме срока на официалния договор от 2006 г., в случая до 1 юни. Това са документите по договора за доставка и строителство. Никъде в това споразумение правно ние не се ангажираме да подпишем договор. До 2 юни или трябва да имаме съгласувани документи, които в последствие ще подпишем или си стискаме ръцете и казваме на руснаците „Сбогом”, обясни той.

По повод определенията по негов адрес, като това че е „национален предател, Красимир Първанов коментира: „Аз се чудя, ако не бяхме стигнали до това споразумение, какъв предател щях да бъда, ако бях задължил НЕК с 600 млн. евро, които руснаците щяха да предявят като иск по този договор”, каза той.
И поясни, че тази неустойка е договорена през 2006 г. По думите му европейски експерти ще определят каква да бъде цената на АЕЦ „Белене”.

„Проведохме тръжна процедура и до седмица-две трябва да подпишем договор с английската банка HSBC, която ще трябва да ни каже каква ще е цената на „Белене”, добави Първанов.
По повод коментарите, че централата ще струва 4,8 млрд. евро, той заяви, че това е несериозно ниска цена.
"Всички тези пари, които плащаме и ще плащаме не са от нашия мандат на управление на НЕК. Не можеш да подпишеш един такъв договор и да не знаеш каква е цената. В този договор обаче има клаузи, които регламентират неустойки при неплащане", уточни той.

На въпрос дали преди вчерашния казус между него и Трайчо Трайков е имало някаква неприязън, той отговори: „Откровено казано, да. В комуникацията е неприязънта, моето чувство е такова. Предполагам той смята, че това, което аз върша в НЕК, не е в интерес на компанията и на страната. Но ние не сме се събрали там, за да се обичаме, а да работим за каузата. Той ми е министър и аз съм длъжен да се съобразявам със заповедите му.

По-рано днес самият Трайчо Трайков заяви, че очаква вицепремиера Дянков да се прибере от САЩ и през почивните дни да постигнат по-голяма яснота по отношение на ситуацията около АЕЦ „Белене”.
"Вчерашният казус е наша вътрешна, българска работа, не засяга толкова руската страна", коментира той.