Без да има резултати от реформите, не е продуктивно да се прави съюзен конгрес на РБ и да се избира един лидер - това е решено на състояло се снощи заседание на Изпълнителния съвет на партията на Меглена Кунева.

На заседанието е констатирано високо равнище на недоверие между част от партиите в РБ и изразяваме своята готовност да работим за възстановяване на добрите коалиционни отношения, основен критерий ще бъде начинът на работата в Парламентарната група на РБ, коментира депутатът Настимир Ананиев от ДБГ, цитиран от БТА.

Според партията подобен форум преди чувствително да се е повишило доверието между партиите в коалицията не само не би било стъпка към обединение, а напротив - значително би увеличило рисковете пред нея.

"Най-големи поддръжници на конгреса са колегите от ДСБ, а г-н Радан Кънев повдигна въпроса на парламентарна група последния път. Ние искахме отсрочка, тъй като за нас беше важно да попитаме и Изпълнителния съвет и териториалните органи на ДБГ какво мислят и това беше обратната връзка", коментира пък организационният секретар на ДБГ Димитър Делчев пред БНР.

По думите му истината била, че има голямо недоверие в РБ на този етап трябва да се борят с него.

От ДГБ се обявиха и срещу Гражданския съвет на РБ.

"Нека бъдем честни, нашата иновация - Гражданският съвет, беше много интересна и даде добър резултат, но в решителни моменти имаше разклащане на лодката, което е крайно недопустимо - когато водехме преговори за участие в управляващо мнозинство да има атаки от съвета. Лодката вече не се клати, дошло е време да се изчистят нещата, защото РБ е дългосрочен проект", заяви зам.-председателят на ДГБ Найден Зеленогорски.

Вчера той бе избран за съпредседател на ПГ на РБ, след като Кунева стана вицепремиер.

От ДСБ обаче остават на позицията си, че конгрес трябва да се проведе. Радан Кънев заяви:

"ДСБ не е настоявала нищо, но Блокът има решение. Надявам се, че никой не се отмята от него, защото това би било много неразумна стъпка. Нищо повече не мога да кажа. Крайно време е да го има този конгрес".

Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" също смята, че конгрес трябва да има. Той призна, че има различия, по-силни или по слаби лидерски амбиции, но това било нещо естествено и нормално. По думите му идеята на подобни форуми е стремежът да се направи нещо по-голямо, общо, което е по-силно и не трябва да се отклоняват от него.

"Категорично трябва да има конгрес, на който да се избере лидер. Това може да се случи в края на зимата, началото на пролетта", добави Исмаилов.

Очаква се и позицията на СДС, които обаче се обявиха против конгреса, когато през септември беше отложен.

От БЗНС също още не са изразили становище.