"Капитал форт" на "Цариградско шосе" и Милениум център в центъра на столицата (до НДК) със сигурност ще променят ритъма на града около себе си и са сериозно предизвикателство - и за проектантите, и за строителите. Двата проекта ще са показателни и доколко успешно като бизнес модел може да бъде високото строителство у нас, пише "Сега".

На фона на пустеещите офиси основното притеснение е, че проектите икономически няма да издържат и ще се превърнат в поредните празни бизнес сгради. Макар да признават, че управлението на една висока сграда е предизвикателство, инвеститорите в първите два кандидат-небостъргача все пак са оптимисти. За тях издигането на висока сграда в столицата ще доближи града до световните метрополиси и е знак за престиж. С напредването на строителството въпросът за управление на хилядите квадратни метри разгърната площ става все по-ключов.

С проектираните офисни площи и "Капитал форт", и Милениум център са твърде амбициозни. По данни на имотния сектор около 30% от офисите в столицата в момента стоят празни, а особено раздвижване на пазара не се предвижда, обобщава вестникът.


Капитал Форт е проект на Atkins Великобритания, стоили Burj al Arab и A&A Architecs (България). Инвеститор е  "Форт Нокс". Висока е 126 метра и когато бъде завършена в средата на 2014 г., ще се издига по-високо от най-високата в момента столична сграда - хотел "Родина" (104 метра). Разгърната застроена площ от 80 000 кв.м.
Инвеститор на Милениум център и главен изпълнител е НИКМИ АД. Сградата ще е висока 112 метра. Ще има и жилищна част. Разгъната застроена площ 136 300 кв.м.