Вчера уволненият от министър Лиляна Павлова Боршош, който беше върнат на поста от премиера Бойко Борисов, заяви, че се оттегля, докато текат проверките за финансови нарушения в НДК. Той заяви, че има безпрецедентна атака срещу Двореца и не иска никакви съмнения да попречат на предстоящото европейско председателство.

Днес Банов обяви, че изборът на Митев, който досега е бил изпълнителен директор на държавното дружество "Реставрация", е базиран изцяло именно върху подготовката на НДК за председателството на България на Съвета на ЕС.

"Компетентен човек, който от години се занимава със строителство и опазване на културното наследство", така министърът описа Митев на специална пресконференция.

Банов подчерта, че се е водил изключително на обстоятелството, че тече ремонт и предстои привеждане на сградата във вид, подходящ за председателството и развитието на културата за години напред.

„Моят избор не е съсредоточен върху творческата част от работата на НДК, а е свързан с основната задача – приключване качествено и в срок на ремонтните дейности“, подчерта министърът.

Той отбеляза, че са му необходими хора, които веднага могат да навлязат в ситуацията.

"Тези хора вдругиден ще започнат да разписват милиони левове, те трябва да са компетентни, трябва да знаят какво разписват, какъв е законът и всичко, което правят, да е законосъобразно", отбеляза Банов.

По думите му най-належащата обществена поръчка, която трябва да се сключи, е по въпросите на сигурността. Тя е ключова, има изисквания и ангажименти от ЕК и е на стойност 12 млн. лева., посочи министърът.

Той заяви още, че счита за нормално и подкрепя решението на Боршош да се оттегли до завършване на всички проверки в НДК.

"Очаквам при един позитивен резултат да го поканя отново на работа. Искам да благодаря на Мирослав Боршош за всичко, което направи в последните години с Двореца. Искам да подчертая, че по отношение на културните му политики, аз съм негов твърд поддръжник - обликът, който придоби НДК, като подкрепа на творци и проекти, като непрекъснато създаване на нови пространства за изява“, допълни Банов.

Той изтъкна, че подкрепя това в НДК да има книги, клуб на писателите, изложби и е против да има гащи и чорапи и смята, че трябва да се продължи по същия път.

„Най-щастливият момент за мен и моя екип ще бъде когато всичко приключи навреме и в срок, качествено. Когато имаме НДК, който може да приеме цялото председателство и бъде база за развитието на културата у нас“, коментира Банов.

"От 3 дни НДК е част от Министерството на културата. Връща се там, където му е мястото“, каза още Боил Банов по повод решението на премиера да прехвърли управлението от Павлова на него.

В Съвета на директорите влизат още Красимир Петков - строителен инженер, бивш заместник-началник в ДНСК, Росица Бачева - юрист, Борислав Велков - досегашен председател на Съвета на директорите, Татяна Цветанова - главен юрисконсулт на Министерството на културата.

Ангел Митев е третият директор на НДК за седмица, след като Лиляна Павлова назначи за кратко на мястото на Боршош председателя на Съвета на директорите Борислав Велков. След като Боршош беше върнат на поста, той публикува скандални SMS-и, в които се твърди за нагласена поръчка за ремонта. От НДК обаче заявиха, че те са манипулация.