Той обаче подчерта, че страната ни ще предложи три бази за учения на НАТО.

"Ще предложим използването на българските полигони, а именно, Ново село, Корен и Шабла за учение на НАТО, като наред с общо финансиране по линия на НАТО, както и съвместни проекти, каквито ние имаме със САЩ, с Израел, но и ние ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения," обясни още Плевнелиев, цитиран от БТА.

НАТО няма да разполага постоянни бази на българска територия, каза още Плевелиев.

Той заяви, че за страната ни е важно приемането на план за защита на Румъния и България при евентуална заплаха за сигурността.  Става въпрос за съвсем конкретен документ, който за пръв път от 10 години членство на България в Алианса, е много точно и конкретно разписан.

Плевнелиев изтъкна, че акцент в срещата на върха на НАТО е приемането на план за готовност за действие, който предвижда повече сили на НАТО в Източна Европа.

 Държавният глава посочи, че след анексирането на Крим от Русия балансът в Черно море е променен.

"България работи много в последните месеци, за да може да обърне внимание на нашите партньори. Колко е важно да изнесем инструменти за наблюдение, за разузнаване, за ранно предупреждение", каза Плевнелиев.

Той съобщи още, че страната ни ще подкрепи с 500 хиляди лева доверителният фонд за лечение на украински военнослужещи.

На срещата на върха в Уелс ще бъде обсъден документът "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", който ще бъде преработен и допълнен след съгласуване с алианса.