Призивът беше отправен в интервю за британския в. "Сънди телеграф", предаде БТА.
Расмусен заяви, че има пълната американска подкрепа за предложението за противоракетен щит на стойност 200 милиона евро. Генералният секретар на алианса изрази надежда, че този план ще бъде одобрен на срещата на върха на страните членки през ноември в Лисабон.

Предупрежденията на Расмусен идват малко, след като инспектори от Международната агенция за атомна енергия предупредиха, че Иран е преодолял важен етап в ядрената сфера, който до го доближава до възможността да започне да зарежда с ядрени бойни глави балистичните си ракети.
"Като се основаваме на техните изказвания, ние знаем, че Иран вече разполага с ракети с обсег, достатъчен да порази цели в Европа. Иранците не крият факта, че искат да развият по-нататък тези способности", заяви Расмусен пред британското издание.

"Ако Иран се сдобие с ядрен капацитет, то това ще бъде много опасно и ще е пряка заплаха да съюзниците. Това е причината, поради която аз сега предлагам нова и ефикасна натовска система за противоракетна отбрана", заяви генералният секретар. Той поясни, че новата система може да бъде създадена в координация с Русия, която гневно се противопостави на предишните американски опити да се разположи противоракетен щит в Европа.

Някои гледат на плановете за нов противоракетен щит като на мълчаливо признание, че САЩ са отхвърлили рискования вариант да предприемат въздушни удари по ирански ядрени и военни обекти и са изоставили надеждите, че ще накарат Иран да се откаже от опитите да произведе атомна бомба.
Сега европейската система за противоракетна отбрана до голяма степен е съставена от произведени в САЩ ракети SM-3, разположени на американски бойни кораби.

Според Расмусен разполагането на новата противоракетна система ще бъде относително просто. Според плана антибалистичният щит ще бъде разгърнат над територията на НАТО, като ще бъде координиран от нова командна и контролна система, която ще свърже заедно съществуващите радари и други сензорни системи с нови ракети SM-3, разположени на сушата.

"Накратко казано, ние можем да изградим ефективна противоракетна система, за да защитим цялото население, като свържем съществуващите системи", заяви Расмусен пред "Дейли телеграф". "Дори и във време на икономически ограничения това ще струва много малко - 200 милиона евро за 10 години, разделени между 28 съюзници. За тази скромна сума можем да защитим 900 милиона души", допълни генералният секретар на алианса.

"Ако НАТО реши да продължи напред и да развива противоракетна система, то това трябва да бъде придружено от покана към руснаците да сътрудничат. Това ще има смисъл от гледна точка на сигурността. Реалистично погледнато ние можем да имаме и натовска система редом с руска система за противоракетна отбрана. Ние можем да развием механизми на сътрудничество, които ще направят цялата система по-ефективна", заяви Расмусен в интервюто.
Той подчерта, че по този въпрос все още не е взето решение. "Ще имаме консултации с Русия. Нуждаем се от ефикасна защита срещу реална заплаха", заяви Расмусен.

Поддръжници на плана смятат, че той би могъл окончателно да внесе промяна в трудните отношенията на алианса и Русия, като постави началото на нова ера на сътрудничество, отбелязва изданието.