След третия ден на срещата на представителите на 28-те страни членки в НАТО "не бе постигнато решение за нищо", заяви за Ройтерс анонимен дипломат, предаде БТА. Той поясни, че остават много нерешени проблеми, например каква да бъде връзката между налагането на одобрената от ООН зона, забранена за полети и военните операции за защита на мирни жители, а също така какъв да бъде обхватът на мисията в Либия.
Страните от НАТО все още не могат да се разберат по какви цели трябва да бъдат нанасяни ударите - само по системите за противовъздушна отбрана и базите на ВВС или и по бронетанковите части и позициите на верните на Кадафи войски, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В тези условия някои членки на алианса се въздържат от активни действия. Норвегия "замрази" участието си в коалиционните сили, а Белгия обяви днес, че ще осъществява само патрулиране по въздуха без да нанася удари.

По-рано НАТО съобщи, че вече е в ход операцията "Обединен защитник" (Unified Protector) в Средиземно море. Силите на пакта имат задачата да контролират движението на морските съдове, като целта е да бъде избегнато пренасянето на оръжия и наемници към Либия, предаде БТА.
В операцията участват общо 16 морски съда, сред които един командващ съд, собственост на Италия; 10 фрегати - на Испания, Великобритания, Гърция, Италия, САЩ, Турция, Канада; три подводници - на Испания, Турция и Италия, два спомагателни кораба - на Италия и Турция.

Също по-рано бе съобщено, че НАТО е постигнал съгласие по плановете за трите аспекта на своята намеса в осигуряването на действието на резолюцията на ООН - хуманитарно съдействие, гарантиране на оръжейното ембарго, както и на забранената за полети зона над Либия.
Плановете са готови и ще бъдат приведени в действие в цялост, когато и ако се наложи, съобщи говорителят на организацията на брифинг в Брюксел, цитиран от БТА.

Няколко страни от алианса са изразили готовност за участие в мисията, като по отношение на забранената за полети зона все още не са предприети действия. Целта на тази част от намесата на НАТО би била "защита на въздушното пространство от агресори".

Американският контраадмирал Джерард Хюбър заяви, че международната коалиция е извършила 175 полета през последните 24 часа, 113 от които са били осъществени от американски самолети. Хюбър отбеляза, че мишени на международната коалиция са либийските механизирани части, артилерия и мобилни ракетни установки. 

Тази вечер коалицията продължи да обстрелва от въздуха цели в Триполи и Аджабия.

Още за ролята на НАТО
НАТО няма да ръководи политически операцията на международната коалиция в Либия, а ще действа като инструмент за планиране при налагането на забранена за полети зона, заяви по-рано френският външен министър Ален Жупе, цитиран от Франс прес. Политическото ръководство на операцията ще се поеме от комитет, в който ще влизат външните министри на страните участнички в операцията и на Арабската лига, уточни той.

Вече се правят и сметки
Според анализатори, цитирани от Ройтерс и АП, ако военната операция се проточи повече от 2 месеца, може да струва на западната коалиция над един милиард долара. До момента са изстреляни 162 ракети "Томахоук", всяка от които струва 1-1,5 милона долара, а едночасов полет на бомбардировач В-2 излиза 10 000 долара.

Последна актуализация в 22.00 ч.