Новата наредба не променя кардинално нещата, коментира в. Сега. Кметовете ще продължат да заявяват доброволно, че искат бежанци, и ще могат да сключват договори с тях за една година.

Точно заради това правило до момента няма нито един интегриран бежанец - нито един кмет не е поискал да приеме чужденец.

Както и в предишната наредба, така и в новата се предвижда, че във въпросните споразумения ще се изброяват конкретни дейности за интеграция по отношение на образование, заетост, обучение, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане и социални услуги.

Условията и реда за сключване и изпълнение на споразумението, правилата за неговото прекратяване, за европейските източници на финансиране на интеграцията са същите.

Единствените нови моменти са, че се въвеждат "индикатори за интеграция", с които да се извършва оценка на ефективността и качеството на процеса.

Румяна Бъчварова, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов“-2, заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ, че по своята същност наредбата за интеграция на бежанци на служебното правителство не се различава от предишната, предаде Агенция "Фокус".

По думите й общините са този субект, който ще поеме основната отговорност за осъществяване на процеса по интеграция.

Тя обърна внимание и на доброволния принцип, по който общините могат да заявяват готовност да приемат бежанци и да се занимават с тяхната интеграция, а не това да им бъде налагано от държавата.

Няма никаква причина следващото правителство на ГЕРБ да не приеме новата наредба за интеграция на бежанци, каза Румяна Бъчварова.

Единственият проблем, който виждаме е, че самата отмяна на постановлението и изработването на новата наредба отлага с поне два месеца изпълнението на задълженията, които ние имаме към ЕС за релокиране и презаселване на чужди граждани“, посочи тя и допълни, че при липсата на такъв документ държавата ни не може да продължи да изпълнява ангажиментите си.

Социалният министър Гълъб Донев увери пред Дарик радио, че бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите.

Той обясни, че основната задача пред екипа, работил по проекта, е била да определи критериите за интеграция на чужденците, начинът, по който се прави оценка доколко процесът е положителен и маркиране на трудностите в него, ефективно звено за контрол, оценка за националната сигурност и възможни рискове.

"В наредбата, изготвена от екипа на кабинета "Борисов 2", слабостите бяха именно тези", посочи Гълъб Донев.

Той увери, че България не е застрашена от спиране на еврофондовете, ако няма такъв документ.