Тримата бивши членове на Съвета на директорите на дружеството бяха арестувани преди дни с обвинение за съзнателно извършване на неизгодна сделка. Прокуратурата поиска постоянния им арест.

Според държавното обвинение е бил сключен неизгоден договор, според който "Напоителни системи" трябвало да продаде 100 хиляди тона тръби, като обаче дружеството не е било наясно дали ще може да ги осигури за купувача.

Експертиза на прокуратурата показала, че цените за изкупуване на черни и цветни метали през 2011 г. са били между 360 и 500 лв. за тон, а договорът, сключен от вече бившето ръководство на "Напоителни системи", е бил за между 200 и 270 лв. на тон.

Според съда обаче, от събраните до този момент доказателства не може да се направи извод, че със сключването на договора тримата обвиняеми са нанесли значителни имуществени вреди на дружеството „Напоителни системи”.

Освен това обвинението не е конкретизирало размера на нанесената вреда в цифра, от което не може да се направи извод за степента на обществена опасност на деянието.

Така мотивиран съдът прецени, че няма обосновано предложение и наложи мярка "Подписка" и на тримата.

Решението на съда може да се обжалва или протестира.