На 6 януари около 10,30 часа 26-годишна жена е нападнала и била преподавателката по английски език в средното общообразователно училище "Васил Левски" в Севлиево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Габрово.

На мястото на конфликта е бил изпратен полицейски екип, който установил, че е възникнал скандал между майка на дете, което учи в училището, и учителката по английски език Емилия Калоянова.

Според представители на училището майката била недоволна от грижите, които са положени за физическия комфорт на детето й.

Полицията установила, че майката влязла в класната стая и предизвикала скандал с преподавателката, след което й нанесла удари с ръце по лицето и тялото пред очите на децата.

Работата по изясняване на случая продължава, а материалите от преписката ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Севлиево.

Учителката от своя страна споделила с колеги, че ще търси правата си по съдебен ред.

Емилия Калоянова, която е със синини по лицето и травма на ръката, е в болнични. Заради инцидента в училище "Васил Левски", където учат повече от хиляда деца, ще бъде въведен по-строг пропускателен режим. Това ще се случи и във всички училища в Севлиевската община.

Нападението в Малко Търново

Майка е нападнала и обиждала учителка и в Малко Търново, съобщи БНР.  29-годишната жена пренебрегнала охраната и връхлетяла в класната стая с обидни думи.

Това е майка от малцинствата с голям брой деца. За нея прояви от подобен характер не са рядкост.

Синът на жената бил агресивно дете. Тя няколко пъти е била викана в училище, допълни директорката на училището Донка Цинкова.

"Става въпрос за лошо поведение в час, за тормоз над съученици и то в продължение на много време, при което родителят е канен да присъства многократно за разговори. Не е идвал, изобщо не е отговарял на нашите покани, просто вчера е решил, че ще дойде така и ще влезе в саморазправа. До наплюване и побой не се е стигало", уточни директорката.

Въпреки това такова поведение е недопустимо, смята кметът на общината Илиян Янчев.

"Аз съм потресен от случая, но съм убеден, че всичко ще се разреши, защото началникът на полицията е взел абсолютно всички мерки и ще свидетелства в случая", заяви той.

Срещу агресивната майка е образувано бързо полицейско производство.

В началото на октомври м.г. Сливенският районен съд призна за виновна 27-годишна ромка от кв. "Надежда", която нападна и наби учителката на сина си. На 29 септември м.г. Галя Петрова нахлула в класната стая на сина си в Шесто ОУ „Братя Миладинови" в Сливен и пред други ученици и родители нападнала и ударила с юмрук в лицето 58-годишната учителка Янка Цанева.

Причината за атаката - направена забележка. Преподавателката беше с насинено лице, оток и счупени очила.

Петрова бе задържана и обвинена в нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения.

От прокуратурата поискаха 1 година затвор за майката.

Информацията за нападението на преподавателката в Сливен предизвика бурната реакция на образователния министър проф. Тодор Танев. Силно афектиран професорът нарече хората, които удрят учители - "идиоти" и допълни, че отдавна настоява за инкриминиране на нападенията срещу учители, защото "образованието е най-стратегическата сфера".