Вчера по bTV Стефанов се похвали, че след близо 6-месечни проверки една голяма част от изпълнителите вече ходят на участия с касови апарати и издават фактури. "Например, Васил Найденов беше при мен и дойде с касов апарат и с фактури, за да покаже, че вече е дисциплиниран", каза шефът на НАП.

Още не нося на врата си касов апарат. Не знам какво е съобщил Стефанов, вероятно го е направил под формата на шоу”, заяви Васил Найденов, цитиран от в. "Труд". Без фискални устройства пеят и фолкпевците Константин, Мария, Азис, Сашка Васева, Борис Дали, Тони Стораро, Славена и Алисия.

Единствено вокалистът на “Сигнал” Йордан Караджов разкри, че ходи на участия с касов апарат.
“Няма нищо смешно, защото го изисква законът. Моят апарат е дигитален, миниатюрен, издава бонове, срещу които с опростена фактура си плащаме данъците на държавата”, разясни Караджов.

Междувременно стана ясно, че данък "Чалга" в размер на 4 лева годишно ще трябва да плаща всеки таксиметров шофьор за това, че пуска радио на клиентите си, съобщи в. "Стандарт". Според Закона за авторското право така шофьорите стават разпространители на музика, обясни Момчил Даскалов, шеф на отдел "Търговски обекти и туризъм" в "Музикаутор".

Отчисления в същия размер за авторски права дължат и шофьорите на маршрутки и автобуси, които забавляват пътниците си с музика или филм по време на по-дългите пътувания. Плащания ще трябва да правят и всички собственици на заведения и хотели, които пускат музика и филми на клиентите. Ставките се определят според големината и категорията на обектите.