Така бившият посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни е озаглавила свой доклад от 2 юни 2009 г. във връзка с предстоящите тогава избори за Европарламент и за Народно събрание, съответно нна 7 юни и 5 юли, съобщава агенция КРОСС. Поредната секретна грама, визираща страната ни, е предоставен от "Уикилийкс" на сайта Биволъ. Преди две години България беше в разгара на предизборната кампания за евроизборите, преляла в кампанията за парламентарните избори.

Две дипломатически грами от посланик Нанси Макълдауни дават сурова, но правдива картина на това спорно упражнение в демокрация, което според дипломата вади едни "боклуци" от парламента, за да вкара там други. Макълдауни не е пропуснала и факта, че много от "боклуците" са абонирани за присъствие в българското Народно събрание. Например Атака и ДПС, които "в симбиоза се използват взаимно, за да галванизират електоралната си база". Дипломатът се концентрира върху ролята на по-малките политически формации, които са и потенциални "балансьори" в една бъдеща коалиция, тъй като е малко вероятно ГЕРБ да постигне парламентарно мнозинство:

Синята коалиция - остатъци от някога могъщото СДС, провело пост-комунистическите промени в България, "последен шанс да се спаси автентичното център-дясно, маргинализирано от корупционни скандали и сблъсъци на егото, много от които около бившия премиер Иван Костов". Този "неохотен и закъснял съюз" се надява да привлече избирателите в център-дясно, които или не гласуват или са дезертирали към ГЕРБ.

РЗС - креатура на БСП, с неясно финансиране, предвождана от политическия "клоун" и "шарлатанин" Яне Янев.

ДПС на автократичния лидер Ахмед Доган, имащ роля за поддържане на етническия мир през прехода, но превърнал партията в "машина за правене на пари". "Злоупотребите с еврофондове в министерствата контролирани от ДПС са основен фактор за негативния публичен имидж на правителството и ниската му популярност".

Атака: партия на "екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията" набляга на анти-НАТО, анти-ЕС анти-САЩ, анти-малцинствени послания."

Някои от изводите на Макълдауни се потвърдиха: "При липса на план и компетентен тим от експерти в политиката, за да го имплементират, оседлана от хаотичното и автократично лидерство на Борисов, ГЕРБ ще види трудности да удържи юздите след като дойде на власт" и "Атака не е приемлива като коалиционен партньор, но може да играе като балансьор, предлагайки неформална подкрепа за правителство на малцинството", коментират от Биволъ.