Причината за това е, че Грозев не ходел на упражнения в Юридическия факултет в Софийския университет, а получил заверки за семестъра, предаде Дарик. Галев е студент пети курс във висшето училище.

Проверката става факт след публикации в три вестника, според които  синдикалистът оправдавал отсъствията си във висшето училище с работата си в синдикатите. Галентин Грозев определи проверката като поръчка, която цели да го компрометира като синдикален лидер.

„Категорично твърдя, че тази проверка представлява израз на един тоталитарен метод, отречен преди 50 години, при който срещу един гражданин се започва проверка по анонимен донос. По такъв начин е започнала тази проверка, при която аз ще бъда разследван и разглеждан за престъпление, от частен или от общ характер, без да имам никакво знание, че такава проверка е започнала", коментира Грозев. Той изтъкна, че проверката е започната абсолютно незаконосъобразно и поради това, че няма законен повод и няма достатъчно данни за нейното започване.
"Когато се разглежда някакво действие, свързано със събиране на данни за извършено престъпление, задължително се действа по реда на НПК. Всичко друго е милиционерско беззаконие. Аз съм подал сигнал в прокуратурата, който да провери законността на действията на колегите, които са започнали това нещо. Задължително е поръчка", каза синдикалният лидер.

Галентин Грозев заяви пред Mediapool, че разполага с категорични доказателства, оборващи фактите, които са публикувани, и разполага с молба за ускорено следване от миналата година, която е одобрена от декана.

Всичко това се случва около възобновените протести на членовете на синдиката, които са съпроводени с изострен тон между ръководствата на профсъюза и на МВР. Галентин Грозев е публичният изразител на тезите на синдиката.