Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки и те да се проведат по новия закон, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти.

Обществена поръчка на МВР беше обявена на пресконференция от зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов в началото на февруари, а финансовото й изражение е 480 млн. лв. без ДДС.

Срокът на договора ще е 11 години и два месеца. Предишният договор със "Сименс" беше на стойност 116 млн. евро.

Според прекратената поръчка МВР ще може да издава новите лични карти с чип най-рано в края на 2017 година, като чипът ще съдържа биометрични данни и електронна идентификация. Освен това системата ще изготвя и шофьорските книжки, международните паспорти и документите за временно пребиваващите чужденци в страната.

Новата сграда и оборудването за документите е с очаквана стойност около 20% от общата поръчка, или около 95 млн. лева. Сумата е равна на прогнозата на министерството за общите приходи от такси за издаване.

На министъра на земеделието и храните премиерът е разпоредил да прекрати поръчка, обявена от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на обща стойност 95 млн. лв. Поръчката е спечелена от фирмата Водстрой 98, която е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Спрени са и няколко големи обществени поръчки за благоустройството на Варна.

Горанов: Поръчките ще се повторят по новия ЗОП

Владислав Горанов заяви, че поръчките ще бъдат обявени отново по новия Закон за обществените поръчки. По думите му те са били прекратени като реакция на засиления обществен интерес.

"Говорим за подобряване на прозрачността, тъй като се изказаха съмнения относно начина, по който са възлагани тези поръчки. Те се прекратяват, за да няма никакви съмнения. Прегледахме най-големите, в случая АМ "Хемус" и българските документи за самоличност", добави министърът.

Той обясни, че се спират поръчки в които се използват държавни, а не европейски средства.

Поръчката за личните документи ще бъде обявена така, че държавата да се ангажира с тази дейност и цената да е по ниска. 

"Ще се преструктурира печатница на БНБ, откъдето ще отпаднат сериозна техника и капацитет. Ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще е към министъра на финансите, а след това ще бъде прехвърлено на МВР, като се очаква с този ресурс да се постигне оптимална цена", обясни Горанов.

Преди два дни, пак по нареждане на премиера, бяха прекратени процедурите за строителството на два лота от магистрала "Хемус". Така показахме, че нямаме зависимости, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Като "замесени" в случая "Хемус" бяха споменати Делян Пеевски и Валентин Златев. Двамата отрекоха.

По този повод Пеевски препоръча на премиера "хубаво сега да се погледне в огледалото и да види дали не вижда Прокопиев и кръга „Капитал” в него".

Искам "Хемус" да го изградим на максимално добра цена и ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време, коментира още Горанов. Високата цена, постигната при последния търг, е свързана с изграждането на много тунели и виадукти, които оскъпяват трасето, добави министърът.

Владислав Горанов не потвърди, че фирмата Водстрой 98 е на депутата от ДПС Делян Пеевски. 

ДСБ междувременно настоя да се създаде български ОЛАФ, заради злоупотребите в обществените поръчки.