В последно време подобен род надбягвания все по-често се наблюдават и в по-малките населени места, като тенденцията вместо към намаляване е по-скоро към увеличаване, пише "Стандарт".

За да се пребори с незаконните гонки по известните на МВР места, където се събират автоманиаци, ще бъдат изпращани цивилни полицаи, които ще се опитват да се внедрят в средите на състезателите, за да разбират превантивно къде ще се състои поредното надбягване с тунинговани автомобили.

Освен това по места ще се вербуват и младежи, които са склонни да сътрудничат на МВР. Неофициално се твърди, че това са предимно криминално проявени за дребни нарушения млади хора, които не желаят да си имат проблем със закона и са склонни да сътрудничат на полицията, за да си оправят собствените досиета.

Къде се организират гонките

Опасните незаконни състезания се организират на няколко места в София и са добре известни на полицията от години. На едни от тях - в Бояна, поставиха изкуствени неравности тип "легнал полицай", на други - бул. "Рожен" например, има камери за видеоконтрол.

Във Варна е популярна отсечката между Комитовото ханче и летището, където почти всяка вечер също се организираха незаконни гонки с мощни автомобили.

Пловдивчани предпочитат състезанията по магистрала "Тракия" или в района на бул. "Кукленско шосе". На всички тези места полицията предприе мерки и ги обезопаси с камери и всевъзможни препятствия, но въпреки това гонките не секват.

Джигитите дори имат наглостта да се състезават по широките булеварди в центъра на градовете, използвайки малките часове на деня, когато почти няма движение. Преди това правят залози, залагайки различни суми пари, според договорката за вида състезание.

Сред любителите на незаконните скоростни състезания има и редица хора от криминалния контингент, въпреки това от полицията са правили само периодични акции. Обикновено обаче джигитите се измъквали без проблем. Също така си имали и свои хора в МВР, които предварително им давали информация дали се готви акция срещу незаконните състезания. Част от джигитите са се снабдили и с радиостанции, настроени на полицейските честоти, и без проблем улавят засади по пътя си.

"Много са им бързи колите, карат като луди, на ръба на смъртта, подгонваме ги, но няма как да хванеш човек, който не се страхува за живота си и кара с бясна скорост", бе коментарът на катаджия, пожелал да остане анонимен.

На 11 август 28-годишният Филип Михайлов от село Лесидрен прегази 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов с лек автомобил "Ауди" при нерегламентирано състезание с друг лек автомобил "БМВ", управляван от 23-годишния Ален Асенов от същото село. При катастрофата пострада тежко 15-годишната Петя Божкова.

Два дни по-късно 10-годишната Габриела Горанова от Троян беше пометена от "Алфа Ромео" на улица в Ловеч. Момиченцето било на сватбата на сестра си, чиито роднини след инцидента опитаха да линчуват 20-годишния шофьор и обърнаха колата му.

В понеделник в Пловдив колоездач е бил блъснат при гонка и е загинал на булевард „Марица”. Виновният водач е избягал и се издирва от полицията.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?