Днес бе проведена среща между синдикатите и министъра заради проектобюджета за 2016 година, който предвижда орязване на 20-те заплати, получавани при пенсиониране, премахване на парите за прослужено време и намаляване на годишния отпуск. Заради това синдикатите заплашиха с масови протести, включително с блокиране на пътища.

За момента нямаме съвпадение по позициите, заяви Галентин Грозев - лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР, след разговора, в който участва и вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

През това време пред сградата на МФ се провеждаше протест. След като освиркаха Бъчварова на влизане, единият от тях коментира пред БНР:

"Главите на тия тъпанари вътре да узреят, защото са страшни тъпанари. Съсипаха армията, сега съсипват и МВР, идват на власт мутрите!"

Вижте снимки >>

"Ние смятаме, че за момента нямаме никакво основание да се отказваме от нашите искания. След това вече сме готови за всякакви други разговори, но първо държим да отпаднат направените от МФ предложения. Министър Горанов единственото, което каза, е: "Вие за десет заплати ли сте в МВР, ако за десет заплати се служи в МВР, ако това е мотивацията…", или нещо от този вид. Това за нас е обидно и дори няма да го коментирам"”, категоричен бе Грозев.

Той уточни, че се очаква следваща среща. И подчерта, че за момента има подадени уведомления за протести в сряда от 18 часа в София, Плевен, Враца, Елхово, Варна и Добрич. По думите му ще протестират около 20 000 служители на МВР, като демонстрации ще има всеки ден.

На въпрос какво ще прави държавата, ако стане извънредна ситуация, докато 20 000 полицаи протестират, Грозев отговори:

"Питайте държавата. Когато сме в свободното си време, ние също сме граждани, имаме нашите права, ние не сме роби на тази държава, а сме служители, което е голяма разлика".

По-рано пред Нова телевизия Грозев предупреди:

"Ще покажем на обществото какво е да живееш в хаос, без полиция”.

По думите му вече са подадени десетки заявления за напускане и, ако продължава така, може да си тръгнат между 1/3 и 2/3 от униформените. 

По-късно самата Румяна Бъчварова уточни, че са подадени около 250 заявления.

Това, което опитва да направи финансовият министър, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност“, каквото не се помни - 1/4 може да напуснат, коментира обаче преди срещата и председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

"Ще бъдем поставени пред риска някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си. Това не е преувеличение. Още от петък започна масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение. Това не са само колеги, които имат право на пенсии. Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и МО, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години", заяви още Попов пред БНР.  

Вчера неофициално се разбра, че шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. Официално причините не са ясни, но се твърди, че са именно налаганите от Горанов промени.

Попов уточни, че хората, които имат право на пенсия в сектор "Сигурност", са 7000. 

"Служителите на сектор "Сигурност“ от години няма елементарна сигурност. Ние по никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата", добави синдикалистът.  

Вчера от Синдикалния алианс заплашиха в декларация Горанов, като заявиха, че "още при първото негово закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от НК, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца". 

Самият Владислав Горанов вече заяви, че е положил всички усилия да има реформи в МВР и МО, но това не е постигнато. Затова отказа поисканите от МВР 21 млн. лева допълнително за обезщетения на пенсионирани служители. Според министъра изплащането на 20 заплати накуп трябва да има само за пряко изложените на риск полицаи, "които може да бъдат набити на улицата", но не и за чиновниците.

Канят "служителя" Горанов да боядисва в затвор

Междувременно Синдикатът на работещите в затворите покани чрез медиите министъра на финансите да посети едно от местата за лишаване от свобода. 

"Като израз на добронамереност искаме да поканим г-н Горанов да посети един от затворите в България и да се запознае реално със състоянието на сектора, като същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно - да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава „служител“, се казва в отвореното писмо. 

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?