Според Закона за авторското право така шофьорите стават разпространители на музика, обясни пред в. "Стандарт" Момчил Даскалов - шеф на отдел "Търговски обекти и туризъм" в "Музикаутор".

Сумата била малка, но таксиметровите автомобили пък били много. Би трябвало тя да се плаща от фирмите, към които шофьорите работят, допълни Даскалов. Същата такса за авторски права дължат и шофьорите на маршрутки и автобуси, които пускат музика и филми.

Няма да се размине и на собствениците на заведения и хотели. Ставките ще се определят според големината и категорията на обектите.

След повече от година тежки преговори Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) вчера се договори с ПРОФОН - дружеството за колективно уреждане на авторските права и за използването на музика в медийния ефир.
Около 1,2 млн. лв. ще получат продуценти и изпълнители за авторски права. Сумата е за използвани материали за 2009 и 2010 г. от радио операторите.

Споразумението поставя рамката, по която радиостанциите и телевизиите у нас ще платят на ПРОФОН възнагражденията на носителите на правата на излъчените в ефира български и чужди песни и клипове за 2009 и 2010 г.
В АБРО в момента членуват близо 95% от българските радиостанции, с които споразумението е уредено. Сега започват преговори с телевизионните оператори.

Дължимите суми се изчисляват на база 4% от приходите от дейността на оператора, без значение от вида на радиостанцията, заяви изпълнителният директор на АБРО Гриша Камбуров, цитиран от БТА. По думите му сумата от 1,2 млн. лв. се очаква да бъде изплатена на ПРОФОН до май догодина. Параметрите, по които телевизиите ще уредят изплащането на възнагражденията, ще се обсъждат.

От ПРОФОН обявиха, че за 2007 и 2008 г. общо разпределените средства са 5,5 млн. лв. В момента ПРОФОН разпределя средствата между 220 000 продуценти и изпълнители.

На подписването бяха зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, председателят на СЕМ Георги Лозанов, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, музиканти и продуценти.

Междувременно поп и фолк изпълнители от всички музикални компании категорично отрекоха твърденията на шефа на НАП Красимир Стефанов, че ги е принудил да ходят по участия с мобилни касови апарати. Вчера Стефанов се похвали, че след близо 6-месечни проверки една голяма част от изпълнителите вече ходят на участия с касови апарати и издават фактури.