Остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в Парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите, посочи лидерът на ДПС.

Той направи декларация от името на групата по повод нападението над семейството на заместник-главния мюфтия. Неговите дъщери са били нападнати и бити в столичния кв. "Свобода". Една от версиите за побоя е, че двете момичета са били със забрадки. 

„Вчера беше регистрирана поредна проява на ислямофобия. Изключително дръзко, нагло и безпардонно едни лица нападнаха беззащитни жени в европейска София, само защото са носели забрадка и изповядват ислям“, обясни той.

„Налагането на езика на омразата, насаждането на омраза, превръщането на представителите на мюсюлманската религия в еквивалент на проблеми, на врагове, е тревожно явление и някой трябва да каже стоп“, заяви Мустафа Карадайъ.

Според него, ако днес все още е време за оценки и реакции, утре може да е късно за каквито и да са действия.

„Последният случай е показателен – независимо от законовата дефиниция на забранени атрибути в облеклото, общественото съзнание не разграничава традиционната в исляма и не само в исляма забрадка и я приема като забранена със закон“, обясни лидерът на ДПС и допълни, че не е нормално носенето на забрадка да е проблем.

Включването във властта на крайни националисти и лъжепатриоти застрашава демокрацията и мира в нашата страна. Нека се освободим от това, което ни отдалечава от европейските ценности и руши демокрацията. ДПС остро осъжда всяка проява на разделение и омраза. Нека всички да работим за модел на поведение, който да гарантира стабилност и сигурност, каза още Мустафа Карадайъ.

Към момента няма задържани по случая с нападението, обясни по-рано главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“.

Той поясни, че заместник-главния мюфтия заедно с полицейски патрул са направили обход на района, но лицата, с които е възникнал инцидента, не са могли да бъдат установени. По думите му има видеозапис от инцидента, но той не е с добро качество.