Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обвини палестински религиозен водач от 40-те години на 20-и век за идеята за изтребване на евреите в нацистка Германия, предизвиквайки остра реакция от израелската опозиция и палестинците, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"По онова време Хитлер не е искал да изтреби евреите, а е искал да ги изгони", каза Нетаняху на Световния ционистки конгрес в Ерусалим.

Според него идеята била на мюфтията на Ерусалим Хадж Амин ал Хусейни, който избягал в Берлин през 1941 г. и там се срещнал с Хитлер.

"Той е имал основна роля за подстрекаването към окончателното решение", заяви израелският премиер.

Това твърдение присъства в някои изследвания на Втората световна война, но до голяма степен е отхвърляно, отбелязва ДПА.

"Нетаняху толкова много мрази палестинците, че иска да оневини Хитлер за убийството на 6 милиона евреи", каза главният палестински преговарящ Саеб Ерекат.

"Това е опасно изкривяване на историята и настоявам Нетаняху да го поправи незабавно, тъй като то омаловажава Холокоста, нацизма и злото, причинено от Хитлер при ужасното бедствие за нашия народ", заяви лидерът на Партията на труда и водач на опозицията в израелския парламент Исак Херцог.

Берлин заяви, че отговорността за Холокоста е на всички германци

Правителството на Германия заяви, че отговорността за Холокоста е на всички германци, след като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предизвика спорове с изказването си, че палестински мюсюлмански лидер е убедил Адолф Хитлер да унищожи евреите, пише Jerusalem Post, цитиран от Агенция "Фокус".

"Всички германци знаят историята за убийствената мания на расова основа на нацистите, довела до скъсване с цивилизацията, каквото е Холокоста. Това с основание се учи в германските училища.

То никога не трябва да бъде забравяно. И аз не виждам причина нашата гледна точка върху историята да се променя. Ние знаем , че отговорността за това престъпление срещу човечеството е германска и много наша", заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.