По време на пътуването, на около 10 км от Бургас, мъжът извадил пистолет и обявил на шофьора и спътниците си, че ще изпълняват неговите разпореждания, съобщи за Дир.бг говорителят на полицията в града Цветелина Рандева. 

Сигналът в МВР е получен от пътничка в автобуса - 26-годишна жена от Бургас, която седяла зад шофьора и успяла да се обади на телефон 112.

На влизане в града - в района на Бургаския гробищен парк, полицейските спецчасти успяват да спрат автобуса и го щурмуват, като за броени минути задържат похитителя. Той е на 46 години от Русе. В него е бил открит газов пистолет, преправен на боен, предаде БНР.

По свидетелски данни е установено, че по време на пътуването Петьо Лудия е извадил от багажа си пистолет и го заредил демонстративно. В  автобуса "Сетра", собственост на несебърска фирма, пътували около 20 пътници, сред които и руски туристи.
Русенецът е задържан за 24 часа, като му е взета кръв за анализ за установяване употреба на алкохол или други упойващи вещества. След задържането му в ареста на бургаското Пето РПУ мъжът заспал, каза още говорителят на бургаската полиция. От него освен газовия пистолет "Екол компакт" с протокол за доброволно предаване е иззет и пълнител със седем газови патрона, допълват от пресцентъра на МВР.

Петър Петров е регистриран в полицията за множество криминални прояви като кражби, закана за убийство, шофиране в нетрезво състояние и спекула. Шефът на полицията в Бургас Милен Димитров съобщи, че в момента подчинените му очакват той да изтрезнее, за да бъде разпитан, предаде БЛИЦ. По думите на Димитров няма информация похитителят, който се казва Петър Петров, да е отправял искания, съобщи "Фокус". Мотивите все още се изясняват.

"Не е имало съпротива и проблеми при задържането на похитителя. Колегите са планирали и провели тази спасителна операция буквално за минути, за което ги поздравявам", каза още комисар Димитров.

Управителят на фирмата-собственик на автобуса Стоил Панев заяви, че 61-годишният шофьор Георги Чакалов, който има 40-годишен стаж, ще бъде награден за своята адекватна реакция.

"Спазил е всички инструктажи, които са му проведени във фирмата за безопасност на движението. При такива случаи как се постъпва да не се конфронтира с хората и да води диалог. Той това е направил и също има заслуга за това случаят да се разреши. Днес ще почива и ще получи награда. Наистина е проявил мъжество и самообладание, защото ако беше някой по-млад шофьор, можеше да спре автобуса, да скочи и да стане по-голяма поразия", каза Панев.

Фирмата "Минибус експрес" – Несебър от 20 години извършва курсове Слънчев бряг – Бургас, но досега подобен сериозен инцидент с въоръжен мъж не се е случвал, допълни управителят. 

През януари 2009 г. въоръжен 33-годишен мъж от Севлиево похити автобус по линията София-Варна и след повече от час преговори с полицията се предаде.
Тогава в рейса пътуваха 37 пътници, както и трима служители на фирмата собственик - "Биомет". Нямаше пострадали. Похитителят - Мирослав Блажев-Атила, подписа споразумение с прокуратурата и излежа наказание от само 10 месеца лишаване от свобода.

Последна актуализация в 10,32 ч.