Димитър Узунов, Лозан Панов и Сотир Цацаров са разговаряли със заместник-генералния секретар на Европейската комисия с ресор Механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Мишу 10-годишния период на мониторинга в областта на правосъдието и бъдещите действия в тази насока, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Те обаче не са били на единно мнение.

Узунов е представил становището на пленума на съвета, прието вчера, според което Механизмът за сътрудничество и оценка трябва да бъде снет. Той се е мотивирал, че през изминалото десетилетие ВСС, в различните си състави, е успял да постигне безспорен напредък по отношение на магистратурата и да създаде ясни критерии и стандарти по отношение на кадровата си политика.

Главният прокурор е казал, че е реалистично да се мисли за излизане от Механизма за сътрудничество и оценка до края на мандата на тази Европейска комисия (2019 г.), но сътрудничеството следва да продължи с по-динамичен подход, съчетан с мисии, подобни на тази в прокуратурата - европрокурори дойдоха на място в България.

Председателят на ВКС обаче е заявил, че е необходимо да продължи поддържането на Механизма за сътрудничество и оценка и се е мотивирал с обстоятелството, че доверието на обществото в правосъдната власт не е достатъчно високо.

Панов е отбелязал необходимостта от промени в НК и НПК, както и от продължаване на реформите в съдебната система за връщане на доверието на обществото в нея. Той е обърнал внимание на дебата, който ще предизвика промяната на съдебната карта и взаимодействието, което е необходимо между трите власти при реализиране на тези тежки мерки.

От Брюксел заявиха неотдавна, че мониторингът трябва да отпадне през 2019 г.

Вчера и Румъния настоя това да се случи по-рано.