Миналата седмица Министерството на образованието и науката представи проект, който предвижда по-дълги ваканции, но удължаване на учебната година с една седмица, както и провеждане на матурите и националното външно оценяване за 7 кл. на различни дати.

Проектът предвижда промените да влязат в сила от тази година.

Зам.-министър Таня Михайлова обясни, че една от причините за намаляване на лятната ваканция с една седмица са променените дати на изпитите след седми клас, които вече ще са в началото на юни. Според нея е необходимото да има време, седмокласниците да си вземат целия учебен материал.

"Много от учителите имат желание да имат повече време за работа, за усвояване на материала, така че да не бъде пресирано през месец май. Тоест това ни гарантира по-добро дозиране на материала в учебните часове, на по-добро разпределение, каза заместник-министърът на образованието.

Освен това с удължаване на учебна година ще се осигури обхващане и по-дълго задържане на учениците в училище.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов контрира аргументите на Таня Михайлова за съкращаване на лятната ваканция с една седмица.

"По мое време също имаше такава дискусия, и, слава Богу, тя не се прие, защото аз съм скептичен към такава промяна", каза Игнатов и посочи три причини срещу удължаване на лятната ваканция.

"Ако влезем в обувките на един ученик, е ясно, че той не иска да се съкрати  лятната ваканция и аз ще ви кажа защо. Лятото в България е измамно дълго, всъщност е кратко и половината реално вали дъжд и гърми. Необходимо е да има повече слънчеви дни за децата, тъй като част от образованието и културата е да умеят да позиционират тялото си, да се движиш, да играят и общуват с други хора", каза Игнатов.

Ако "влезем в обувките на родителите", той посочи, че има много родители с по-ниски доходи, за които единственият начин да отидат на почивка е да използват по-евтините оферти през юни или началото на септември.

Що се отнася за учителите, той опроверга твърдението на МОН, че са съгласни с промяната.

"Ако влезете във форумите, ще се уверите, че това не е така", посочи Игнатов.

По думите му за учителите физическото, емоционално и психическо изтощение е голямо през учебната година. На тях им трябва време да съберат нова енергия, да четат, да се квалифицират.

Според Игнатов проектът на МОН за промяна във ваканциите е бил лошо презентиран - на фона на дебат за премахване на класа "прослужено време", което води до асоциация, ще се отнема и част от лятната ваканция.

Той бе категоричен, че сега не е моментът за съкращаване на лятната ваканция, а за промяна в стандартите за учебния процес, които сега е превърнало учителите в чиновници.

От своя страна зам.-министър Таня Михайлова посочи, че в момента на сайта на МОН са качени три от наредбите за изменение в резултат на много срещи с представители на учителите, които ще облекчат работата им.

Тя обясни, че разделянето отново на изпитите за 7 и 12 клас се дължи основно на трудното организиране на матурите на модули. Променя се и наредбата за документацията в училище след като учителите силно недоволстваха, че са затрупани с бумащина.

Примерно една от предлаганите промени е да са намали този съгласувателен режим, при който непрекъснато директорът трябва да пише до Регионалното управление, което е също част от бумащината и затруднява тази работа.

В наредбата за оценяването също ще има промени - те са свързани с въвеждане на символното оценяване в малките класове. Ще има унификация на тези символи за качествена оценка, за да няма проблеми, ако детето се премести в друго училище.