Според работните проекти за новите учебни програми, които Министерството на образованието публикува днес на сайта си, десетокласниците ще учат „етапите на османското завладяване на Балканите".

Вместо как сме "съжителствали с османците", децата ще учат и „причини и последици от османското завоевание на българските земи", съобщава Дарик.

В учебниците по история за десети клас ще попадне още комунистическият режим и характеристики на тоталитарната държава.

Според работните планове на учебните програми ще се изучават и примери за зависимостта на българската външна политика от СССР. Десетокласникът ще описва чрез изображения от периода характерни белези на култа към личността в периода 1945-1989 година. Ученикът ще трябва и да обяснява механизмите за контрол на комунистическия режим върху интелигенцията.

Ще се учи и съвременна история - след 1989 година. Според плановете за учебни програми учениците ще четат за мажоритарна и пропорционална избирателна система, както и за служебно правителство. Ще се обяснява прехода към многопартийна политическа система, както и ролята на България като фактор на стабилност на Балканите и Европа.

Учениците в 12-ти клас вече ще се учат да развиват комуникативните си компетентности в устното и в писменото общуване. А именно - как да се държат при интервю при кандидатстване, за създаване на мотивационно писмо при кандидатстване за работа и за създаване на реферат.

Българските автори, чиито произведения се изучават от 5-и до 12 клас, са: Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Никола Вапцаров, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов, Виктор Пасков.

Вариантите на учебните програми за 3, 4, 7, 9, 10, 11 и 12. клас се публикуват сега в отговор на искането на учители, на социални партньори и на родители да се представи цялостната визия за обучението по съответните предмети, съобщиха от МОН.

Според Закона за предучилищното и училищното образование новите учебни програми ще влизат в сила поетапно. По тях за 3, 7 и 9 клас ще се учи от учебната 2018-2019 г., за 4 и 10 клас – от 2019 – 2020 г., а за 11 – от учебната 2020 – 2021 г.,а за 12 клас – от учебната 2021 – 2022 г.

АНКЕТА: Приемате ли промените в учебните програми

Още за новите учебни планове на МОН: 

Българската история доминира в програмите за 5 - 10 клас >>>

Балканджи Йово по история, откъси от Библията - по БЕЛ >>

Догодина ще се учи по старите учебници, сменят само един >>