Инцидентът стана на 23 октомври. Момичето бе открито около 6.40 ч. сутринта в двора на дома от една от медицинските сестри. Полицейските екипи установиха, че детето е паднало от около 8 метра височина - от прозореца на стаята, в която е било настанено.

Александра бе транспортирана с черепно-мозъчна травма с кръвоизливи в болницата в Монтана. Претърпяла е три животоспасяващи операции и е в реанимация на апаратна вентилация.

"Към момента състоянието на детето продължава да е много тежко - то е в дълбока кома. Продължава да е с опасност за живота. Лекарите правят всичко възможно да я спасят”, каза зам.-директорът на лечебното заведение д-р Пламен Захариев, цитиран от "Фокус".
Според него обаче, шансовете на момичето за подобрение са нищожни.

Все още полицията изяснява обстоятелствата, при които се е случила трагедията.
В социалния дом, който е построен през 1959 г., живеят 40 възрастни и 5 деца с различни психични заболявания и умствена изостаналост. За тях се грижат 45 медицински работници и санитари. Според европейските изисквания настанените в социалното заведение не са под запрещение и на прозорците няма решетки.

Александра е живеела в стаята, от чийто прозорец падна, с още две момичета, едното от които нейна сестра.

"Какво е станало сутринта, не мога да кажа. Как е стигнала до въпросния прозорец и как го е отворила, като той е и без дръжка, така твърди санитарката, не знам. Трудно и невъзможно е да се отвори дори и чрез натиск", обясни директорът на дома Славомир Кирилов, цитиран от БНТ.

Пострадалото момиче и сестра й живеят в дома в Берковица от две години. За този период никой не ги е потърсил. Полицията издирва роднините им.