"Ако трябва да ще търся и мои двойници, който да се разхождат из пазарите", обяви той по bTV тази сутрин, цитиран от БЛИЦ.

Преди Никулден Найденов отиде на рибната борса във Варна и на Женския пазар в София и с мълвата за неговата визита цената на рибата падна с 1-2 лева.

"Това показва, че преди празници нашите търговци спекулират с цените за разлика от страните в Западна Европа, където винаги има намаления", коментира министърът.

Той съобщи, че преди Коледа най-често са били съставени актове за стоки с изтекъл срок на годност, за продукти с неизяснен произход или такива, които не  са съхранявани по правилния начин.

Найденов говори и за земеделието. Според него през последните 8 години секторът е бил оставен на автопилот.
"Пропуснали сме много възможности за получаване на средства от ЕС и от това губят производители. За няколко дни след 14 декември обаче са платени около половин милиард лева на фермерите", каза още земеделският министър.

По думите му до юни ще приключат и проверките за производители, за които има съмнения в злоупотреби.
"Става въпрос за земеделски стопани, за които има сигнали, че са подали неверни данни за брой отглеждани животни или има припокриване на обработвани площи", обясни Мирослав Найденов.