8-месечното момиченце бе открито в парка около 19 часа от случайни минувачи. До него имало чанта с дрехи. Детето бе откарано в педиатрията, а малко по-късно родителите бяха установени.

Бащата на изоставеното момиченце Петър от две седмици не живее с 18-годишната майка Юлия, а с баща си в кв. "Христо Ботев". Мъжът, който в събота бе извикан на разпит в Трето РПУ, твърди, че не е знаел за намеренията на майката и иска да се грижи за момиченцето. 18-годишната Юлия има още едно дете, но от друг мъж. За него се грижи бабата.

Юлия Василева бе обявена за издирване и местонахождението й бе установено вчера. Оказало се, че тя се криела при своя приятелка в жк „Овча купел“. Жената е задържана в Трето районно управление. Досега тя не е осъждана.

Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура. Задържаната е привлечена като обвиняема за това, че е оставила детето си без надзор и достатъчна грижа и с това е създала опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие. Наложена й е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа. Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода до 3 години, както и обществено порицание.

Днес най-вероятно момиченцето й ще бъде изписано от болницата и ще бъде настанено в център от семеен тип. Социалните работници ще посетят и дома на майката на Юлия, която отглежда другото й дете, за да проверят какви са условията там и има ли риск за него.