Така ще се смекчи недоволството сред собствениците на нощни заведения, които се опасяват, че забраната ще удари оборота им.

Според собствениците на заведения в условията на криза загубите ще са пагубни, а и ще се създадат условия за нови корупционни практики, като инспекторите ще проверяват заведенията избирателно. В държави, в които вече са приложили тази забрана, е съкратен около 15-20% от персонала, а над 30% от приходите са паднали, твърдят от бранша.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова коментира, че подкрепя пълната забрана, въпреки че самата тя е пушач. Но допълни, че "ако някой предложи забраната да не е в сила след 22 ч, ще го обмислим".

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова пък каза, че е чувала колегите си да коментират идеи за облекчаване на режима и вижда логика в тях, съобщи в. "Дневник". Тя не изрази позиция "за" или "против" облекченията, но отбеляза, че въпросът се нуждае от обсъждане. По думите на Дариткова въпросът бил как точно да се регламентира какво е нощно заведение.
"Идеята е да се запази философията за защита на най-уязвимите групи - децата, но все пак да има някакъв баланс", заяви Даниела Дариткова.

В средата на февруари еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали беше в България и благодари лично на премиера Бойко Борисов за политическата воля крайната мярка да бъде въведена още тази година.