Вследствие от удара е бил счупен първи гръбначен прешлен и е била прекъсната връзката с гръбначния мозък, Мехмед Сечков е починал още в деня на изчезването му, съобщиха от полицията в Пазарджик, цитирани от bTV.

Директорът Йордан Рогачев коментира пред "24 часа", че по трупа на младия мъж не са били открити абсолютно никакви следи от насилие. При огледа на мястото, където бе открито тялото, криминалисти обаче намерили ясна следа от подхлъзване на терен с голям наклон. Поради това е направен изводът, че Мехмед се е подхлъзнал и при падането е ударил врата си.

"Бягал е хаотично и се е претъркулнал в района на един от скатовете в местността. Паднал е до ръба на една 300-метрова пропаст. При падането си е ударил главата, счупил е първи прешлен, който веднага спира връзката с гръбначния мозък и смъртта е настъпила веднага. Целият труп беше подгизнал във вода заради падналия дъжд. Дрехите му бяха на 200 метра от трупа. Дори и родителите му да са били с него, подобен удар в главата е несъвместим с живота”, коментира пред "Фокус" д-р Ангел Фингаров, патоанатом от Областната болница в Пазарджик.

По думите му най-вероятно младежът е тичал, подплашен от диво животно.

Кметът на село Света Петка, откъдето е Мехмед, разказа, че в района има мечки, но и кучета, които овчарите пускат да се движат свободно.

В 4-дневното търсене се включиха над 300 души - полицаи, планински спасители с кучета, пожарникари и доброволци.