"Имах разговор с финансовия министър и днес имаме вече решение от него за спиране на разпореждането със средства във Медицинския университет в София, предвид на случващото се в него, тъй като нямаме увереност, че средствата биха се изразходвали законосъобразно - от легитимни органи на управление на висшето училище", коментира вицепремиерът, цитирана и от БТА.

"Имаме основание да смятаме, че случващото се в последните месеци в МУ-София има връзка с проведен одит на МОН, който установи тежки нарушения в мандата на бившия ректор на университета и тези нарушения се разследват от прокуратурата", посочи министър Кунева.

Заради случващото се в Медицинския университет в София сезирах с писмо прокуратурата и изпратих писмо до вътрешния министър за оказване на съдействие за нормалното осъществяване на проверката на Министерството на образованието и науката в университета.

Това заяви на извънредна пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя  добави, че "всеки трябва да знае, че има държава, която стои на страната на закона".

Проверката в Медицинския университет продължава и ще продължи до предоставяне на всички необходими документи и доказателства за състоялото се на 12 октомври Общо събрание, заяви министър Кунева.

Вече има шестима проверяващи от МОН в Медицински университет-София и те не са получили никакво съдействие за осъществяване на проверката. Неоказването на съдействие на орган на власт е престъпление по чл. 275, ал. 1 от Наказателния кодекс, като наказанието е пробация или глоба от 100 до 300 лева. Това е криминализиране и е текст от Наказателния кодекс, посочи министър Кунева.

Преди дни в Медицинския университет се проведе извънредно Общо събрание, на което беше избрано ново ръководство. Новият ректор е проф. Виктор Златков. Старата администрация стана "заложник” в ректората на Медицинския университет, след като новото ръководство встъпи в длъжност въпреки оспорваното в съда Общо събрание. До събранието се стигна след като одит на МОН разкри злоупотреби в университета. 

"В касата на Медицинския университет има 85 млн. лв., много вероятно е за тях да е цялата борба”, посочи пред bTV проф. Вихра Миланова, отстраненият ректор от Общото събрание в университета.

Междувременно в столичното следствие беше разпитан бившия ректор Ваньо Митев.

Прокуратурата му повдигна обвинение за сключени пет неизгодни сделки. Ваньо Митев остава на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева, обясни адвокатът му. Митев коментира, че не се притеснява от повдигнатото обвинение.