Констатират се така дългите забавяния в съдебната система, очевидната злоупотреба със записи от телефонни разговори, насилието и дискриминацията срещу жени, насилието над деца, дискриминацията срещу членове на ромското и турското малцинство, антисемитският вандализъм, трафикът на хора и дискриминацията срещу хора с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора, носещи вируса на ХИВ/СПИН, предаде БГНЕС.

Отношенията между религиозните групи като цяло остават толерантни и в сътрудничество, особено в Съвета на религиозните общности, който обсъжда и защитава общите позиции с правителството.
Все пак дискриминацията, безпокоенето и обществената нетърпимост към някои религиозни групи остават периодичен проблем. Продължава да има данни за социална дискриминация срещу някои религиозни групи.
„Свидетелите на Йехова” продължават да изразяват безпокойство от клеветническите информации в медиите, които представят неточно тяхната дейност и вяра. Мормоните продължават да информират, че се чувстват безпокоени от медии, и по-конкретно от телевизия „Скат”.
Мюсюлманите продължават да съобщават за случаи на оскверняване на джамии.

Корупцията продължава да вреди на възможностите за действие на правителството и на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции, отбелязват авторите на доклада.
Сред останалите проблеми с човешките права се посочват лошите условия в затворите и центровете за задържане, включително заради тяхната пренаселеност.
Отбелязва се и малтретирането на затворници и арестанти, особено представители на малцинствата.

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни служби. Но неговите действия често са неефективни и безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

Защитниците на човешките права настояват, че законът предоставя на полицията прекомерна власт да прибягва до сила и до смъртоносна употреба на огнестрелни оръжия.
В 10-те месеца до октомври имаше 39 съдебни преследвания и 13 осъдителни присъди срещу служители на министерството на вътрешните работи, отбелязват авторите.

Цитират се данни от изследване на института "Отворено общество", според които полицията е по-вероятно да използва прекомерна сила срещу хора от ромски произход.
В доклада се посочва, че полицията може да задържа хора за 24 часа, без да им повдига обвинения. Има информации, че понякога полицията арестува заподозрени за дребни престъпления и злоупотребява физически с тях, за да ги принуди да направят признания, особено когато заподозрените лица са роми.

Наред с дългите забавяния на съдебните процеси има голям брой спорни разследвания. Установеното в закона време за разследвания често води до прибързано повдигане на обвинения, които съдиите връщат за допълнително разследване, по време на което хора, обвинени за сериозни престъпления, са освобождавани под гаранция.

Има многобройни притеснения за доминацията на медийния пазар от бизнес интереси, стремящи се към политическо влияние.
Неправителствени организации съобщават, че журналистите практикуват автоцензура или вземат пари от политици и бизнес лидери и от групировки, свързани с организираната престъпност, за да поместват положителни истории за лидерите и криминалните групировки или негативни информации за техните опоненти.
Журналисти се оплакали, че медийни компании имат неофициални списъци с политически партии, хора и истории, които трябва да получават само положително отразяване.