ВАС отмени решението на ЦИК за машинен вот само в 500 секции

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящите предсрочени избори през март.

Обратно в новината

Коментари - ВАС отмени решението на ЦИК за машинен вот само в 500 секции | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

гласувайте си вие с машинките на своите лобита които защитавате ,парите могат да са полезни за зеца болни стари хора ако ви интересува това ,ама надали интересувате се от това кой ще пусне в джоба нали продажници

Цената е твърде висока за наем. За тази цена спокойно може да се купят най-нов модел лаптоп/таблет с отлични параметри.

1. 1500 x 12500 секции = +18 750 000лв за наем на машините. 2. Как ще се гарантира конфиденциалността на вота? 3. Как ще се гарантира, че не са софтуерно манипулирани резултатите?

Ти за дизелгейт не си ли чувал, щом Фолксваген, може да манипулира софтуера си за екологичност, не виждам проблем да се манипулират и тези МАШИНИ...

Ба , маанете тее машини, бе! Тва да нее руска самоебачка с регулируеми абароти и ръверс- безотказна? Азе ша муам у плика и - в кутиита!

Правилно! Много мъдро и ..достъпно!

70 са децата, които чакат да бъдат лекувани с помощта на Фонда за лечение на деца в чужбина, заяви... Но не стигат парите. Нужни са много 60 деца по 200000 лв е 14 милиона. 12500 секции по 1500 лв наем за една машина прави 18750000 лв (18 милиона 750 хиляди лева). Да, днешното решение е един голям ден за българската демокрация.

Дано се оправят... 1500лв за наем е твърде много. - Един 10инчов таблет е достатъчен за ВОТА = 200лв най-много , като ще е купен за винаги а не под-наем....

превьрнахте бьлгария в дьржава/територия за вторчни отпадьци, то не са коли, то не са машини за гласуване вече доказали несьвьршенството си, колко ви плащат?

Няма по-мрънкащо, негативно и плюещо същество от българина. Не знам как още се намират хора дето им се занимава ....гласувайте си за Бай Х, Шишита, Корнита, Догановци ....а най-добре е да станем руска республика поне една част от истериците да мирясат...

хаха ама примера с телефонните измами е по-подходящ за класическото гласуване и после носенето им в чували....ако си мислиш че е сигурно, значи си по-наивен и от тези дето си хвърлят парите от балкона...

Обяснявам като на Д/ебил: 1.Машината не е свързана в мрежа 2.Машината изкарва т.н. фиш с пуснатия глас, който отново се слага в плик 3.Може да се сравни какво показва машината с броя на пуснатите гласове от нея - т.н. фишове

За пояснение на всякакви Бай Стевревци и други гербави, които са в ужас че процентите намаляват за сметка на истинските десни: Машинното гласуване не е в мрежа, така че съвсем не може да се манипулира от външна намеса..., след това се броят фишовете на машината с това което показва тя, така че няма как да има "външни бюлетини" както е при обикновенното гласуване.

Ах как само страдат "загрижените".....Ама това е положението - първо машинно,а след него и електронно гласуване. За да има някакъв шанс все пак да понамалее потока към терминал 2. И нещо да мръдне към по-добро не само за партийния елит.

А пари да купувате гласове винаги се намират ,нали?!Освен това,тези машини ще обслужват секциите на всички бъдещи избори,така че разходите са абсолютно оправдани.Стига мимикрия и лъжи,стига!

При условие, че ЦИК от година е постоянно действащ орган и има решение за тези машини, къде спаха толкова време, че не проведоха обществена поръчка и не поискаха корекция на бюджета? Броенето на ръка е предпоставка за подмяна на цели чували с бюлетини.

Наблюдаваме поредния резил на Съдебната ни система !Това са откъснати от живота хора, расли в гората от параграфи и членове!Голяма простотия предстои!

Най-вече Членове

Е, добре започват от Нова република. Поздравления! Тези, които не харесват решението на съда, да се сърдят на Народното събрания, което е приело такъв закон. Най-накрая ще мога да гласувам с чисто сърце за дясна партия, представлявана от доказани стойностни хора, щото преди сбирщината Реформаторски блок начело с Мадам Йес и Божо Трика ми идваше в повече.

както е тръгнало ВАС да изпълнява поръчките на БАЦЕ и ПРАСЧО, пари ще се намерят.. И то много скоро... Само си прочете АСИНКАТА от вчера.. РЕФЕРЕНДУМА НА СЛАВИ - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН.. И така - в бюджет 2017-та ГОРАНЧО заложи по 11 лв. партийна субсидия. ВАС рещава, че референдума е задължителен - ТРЕТИЯ ВЪПРОС ОТ НЕГО бе за ЕДИН ЛЕВ партийна субсидия.. ИЗЛИШНИТЕ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА ЗА ПАРТИЙКИТЕ ОТИВАТ ЗА МАШИНИ.. А РАЗАНЧО и ЕВАНДЖОЕЛИСТАТА гризват дръвцето.. Вместо 2 МИЛИОНА, вземат едни пършиви 150 000 лева.. ДЪРЖАВНА СУБСИДИЯ.. Така ще е и с другите партийки, дет ша са доберат над 1%, ама под 4%.. Най-ша вият, тез с над 4%.. Ама да си псуват ЕВАНДЖЕЛИСТАТА и ВАС НА ПРАСЧО и на ЦИЦЕРОНЧО..

доберат над 1%, ама под 4%.. Най-ша вият, тез с над 4%.. Ама да си псуват ЕВАНДЖЕЛИСТАТА и ВАС НА ПРАСЧО и на ЦИЦЕРОНЧО.. Остава само да са намери някой за търга дет ЦИК ша пуска.. Щото тез машинки са толкоз оборотна стока, че фирмите в САЩ - дет ги произвеждат и поддържат, взеха, че фалираха.. А за това как машинното гласуване не може да се фалшифицира.. Прочете си за ПОВТОРНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ В ЩАТА УИСКОНСИН.. Където се оказа, че гласовете за ТРЪМП са повече от вписаните в протоколите на секциите. И как ТИХОМЪЛКОМ се спря повторното броене в ПЕНСИЛВАНИЯ И МИЧИГАН..

Разходите които са праве на предишни избори са за хора които са участвали в ибр. комсии и за материалите за отпечатването на бюлетините. Казано с други думи тези пари не са излезли от България а се вземат от едни хора и се дават на други.Обаче ако се въведе машинното гласуване ще трябва да се закупят машини отдруги държави което на практика става изнасяне на пари от България.Че по този начин се избягвало купуването на гласове електората хич не го интересова.Заинтересовани само някои политици ипартии.Така че това са излишни разходи.

Там е работата, че няма да се закупят, а ще се НАЕМАТ за едни 19 милиона. Т.е. едни пари хвърлени на вятъра заради Раданчо, а тъпия народ му се кефи.

За мен решението на ВАС за задължително машинно гласуване е безмозъчно. Машините трябва да се закупят,доставят и да се обучат хората за работа с тях. Отделно на ДАНС ще им трябва доста време за да ги "калибрират" тоест да ги проверят и обработят срещу манипулации. Вижда се,че времето не достига.Всички тия операции и манипулации ще оскъпят изборите с още 18-20 милиона. ТОЕСТ ИЗБОРИТЕ ЩЕ СТРУВАТ ВЕЧЕ 50 МИЛИОНА! Съдиите са толкова безотговорни,че това не ги интересува! Безобразие! ТИЯ ПАРИ ЗАЩО ДА НЕ ОТИДАТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ ПЕНСИИ? НЕ МОЖЕ! ТРЯБВА ДА ИДАТ ЗА МАШИНИ! ТАКА СА КАЗАЛИ СЪДИИТЕ И РАДАН КЪНЕВ! А един малоумник ни призовава да правим избори "до дупка"! Въпросния идиот се казва Георги Марков. Той също не се интересува от това,че това са пари на данъкоплатеца,които биха могли да се използуват за по добри неща!

Решението не е за задължително машинно гласуване. Не говорете глупости. Задължително да има машина във всяка секция, за да може избирателя да има избор, дали да гласува с бюлетина, или с машина. Т.е. едни 19 милиона, за тоя дето духа. Кефете се още на Раданчо.

Ако някой ,за да ползва простата машинка му е необходимо специално обучение,просто няма да гласува.Защото малоумни,неграмотни ид...и няма да решават съдбата на държавата ни.Така че и денонощно да цвилите ,все тая,няма да живеем в средновековието заради шепа тарикати.

Абе Ставри,оскъпяването на изборите ще бъде само веднъж.50 милиона и толкоз.Очертават се поне три вота тази година.Ако всичко е ок с машините на следващите избори отпада заплатите за комисии,прецедатели,намесници.Няма да има обществени поръчки за печатане на тонове хартия.Отпадат разходите по охрана и превоз на бюлетини.Отпада 36 часовия маратон в арена Армеец.Дай Боже да влезем в 21 век по-скоро.

Ма как да не е важно ... едни 19 милиона за някакви машини, които не са задължителни, а пожелателни при гласуването. Т.е. не е гаранция че като ги има, някой ще гласува с тях, или че бюлетините изчезват. Дайте да харчим за глупости, а после пари за важните неща нямало. Ми хак да ви е Раданчо Тъпото.

Ми дай да ги дадем на Костинбродските печатници или предварително с кюфтетата из цветните махали. 19 млн. не са нищо в сравнение със страха на вечните управляващи да изгубят контрола на вота, щото те компютъра не го обичат, не е като да се разбереш на маса.

gadinka_mila@abv.bg

Първо мисли, а после говори врели не кипели. Какво ще променят тези машини, когато не са задължителни, а ПОЖЕЛАТЕЛНИ. БЮЛЕТИНИ пак ще има и пак ще се купуват гласове, тези 19 милиона са само прах в очите на тъпанари като теб, че нещо ще се промени. Ей прост народ бе, за това му дерат по 3 кожи вместо по една, а то се радва като свинче на звънче.

И какво сега, на 26-ти ще ходиме ли на избори?

loyola

Честито! Вече софтуерно ще се определя коя партия да управлява ... Машините сигурно ще са на директно командване от посолството на САЩ?

Скоро ще разберем за коя фирма работи ВАС.Покупките под натиска на краен срок са златна мина!

ВАС чете какво пише в закона. А срокът беше повече от две години. Сега вече стана кратък, защото за тези две години от ЦИК не си мръднаха пръста да изпълнят закона в тази му част.

НЕ бъркайте машинното с дистанционното-електронно гласуване.

Има опасност като се съберат данните от протоколите от хартиеното и от машинното гласуване, избирателната активност да се окаже 200%, от които 190% са за правилната партия!

Циганите в България са против "електрическото гласуване"... и не харесват партията "референдум. :)

При електронно гласуване, ловя бас че циганите ще се окажат гласували с него. Не защото реално ще са гласували те, а защото някой ще е гласувал вместо тях с техните данни. Идеален купен вот. Както и идеален контролиран вот, прокаран от "бизнесмени". За разлика от досегашният, ще са 100% сигурни как е гласувано! Да не говорим за други казуси. Като съвсем нов, дали може да се гласува едновременно електронно и нелектронно. Със сигурност в момента непроверяемо. Да не говорим, че тук ако завали дъжд и може да спре интернета - реалност за България. Както и много други казуси. Но най-главният е сигурността. Попадне ли под чужд или партиен контрол, това е край на демокрацията - народа да избира.

kirchevo

Сега тези от ЦИК-а да ги УВОЛНЯТ ДИСЦИПЛИНАРНО като не си разбират от работата, а не да ги освободят с 10 заплати обезщетение.

Ти тъп ли си? Златни медали трябва да им дадат, а не да ги уволняват. За какво са ти тези машини? Искаш да платиш 19 милиона + 30 за изборите, за да можело КОЙТО ИСКА да гласува с тях. Когато се отменят бюлетините и стане само машинно, тогава ще има смисъл от тях, а не да се дават луди пари, за кефа на 23% от гласуващите.

Мунчо ти си тъпият. И то много, ама много тъп. И всички които мислят като теб. За нищо не ставате . Вие трябва да гласувате с палец / отпечатък/. И да си стоите на село. Или в Евразия.

И сега, за да угоди на маниакалните амбиции на един абсолютен политически маргинал, правителството ще извади от джобовете на данъкоплатците / а не от тези на неговия файтон хора/ 20 млн. лв, които можеха да отидат за далеч по-важни неща: болни хора, учители, БДЖ и др. Д, ама така по-лесно ще се направи далаверата. Като се има предвид и морала на съда, дали и за тях няма да има някоя тлъста предвеликденска премия!

Не си в час с историята на случая ! Преди три години е взето решение на Нар.събр. от тази година /2017/ да има възможност за машинно гласуване във всички секции. Правителството на Тиквата и ЦИК /тяхна трябваше да е инициативата/си бараха дедовия и нищо не направиха . Имало е питания и в Нар.Събр. и Т.Дончев нищо не е отговорил и е играл джобен тенис. Сега просто трябва да се изпълни Закона , на каквато и цена да е !

Най-голяма загуба е когато си хвърляш усилията (и народния ресурс) в маловажни неща. за пореден път Радан говори смислено в буквата на закона, но ненавременно и със задни мисли (да може да иска анулиране на изборите). Те и досега щяха да вземат малко гласове, но от тази стутрин загубиха и моя глас.

Ако беше някой любимец на публиката - Царя, Младият Карамфил, Спасителя, Патреотут, щеше ли да пишеш същото.

Браво на Радан! Той трябваше да е премиер, а не оня дето си тръгва когато му скимне!

На втория ден от хипотетичното му премиерстване ще се скара с министрите си, до края на седмицата ще се е скарал с целия кабинет, а до края на месеца ще си е направил нова партия.

На кое браво? За 19 милиона които ще се хвърлят на вятъра за тоя дето духа ли? Защото бюлетините не са отменени, а машинното гласуване е ПОЖЕЛАТЕЛНО, а не задължително. Т.е. ефект нулев, само голяма сметка която народа плаща, а не той от джоба си. Много сте прости, честно!

Щом като още дават право на избор, гласувайте на хартия, защото тези машинки могат да се манипулират. Традиционният начин на гласуване е най-сигурен откъм манипулации.

да правим избори до състявяне на правителство и даваме по 20 млн. за машини...колко ще излезе това на българите?

Защо натоварвате народа с още 18 000 000 лева бе дайба вашта мама?

Е?! По твоята логика трябва и от компютрите да се лишим и да си плюнчим пръстите, броейки бюлетини по няколко седмици...;) А колкото до неграмотните, дето щели да се затруднят - по-резонния за мен въпрос е ЗАЩО ИЗОБЩО неграмотника трябва да гласува и като гласува - знае ли за кого точно?!

Абе ако питате мен няма нужда да се пръскат пари за избори. Давайте на Рамадан да управлява, всички да бягат в чужбина и готово. Да управлява с циганите, които ще останат. Ще му е много лесно.

Пари за избори се пръскат достатъчно - и за неграмотните също, че и допълнително! Въпросът е когато света е тръгнал да си събува потурите, ние още ли трябва да си връзваме гащите с троскот?;) И второ - след като такъв е закона, защо ЦИК не го изпълнява?!

Май и ти си от тия дето не знаят по какво се различават двата вида гласуване а? Гласуване по интернет е пълна глупост (както се казва и във видеото за естонската система с която ни надуха главите). А машинното гласуване е следващата стъпка в гарантирането на сигурен и АНОНИМЕН вот. За съжаление, винаги прогресът е бил спъван от инертната неграмотна маса. Относно офтопикът ти за техническото ни изоставане при развития социализъм - причината е именно социализмът. Него вече го няма и технически сме на нивото на останалия свят (хората с интерес в областта де). Интернет ти дава достъп до необятна база от знания.

Народецът ще плати парите за машините, а наетите комп.специалисти ще им спестят мъките по подмяна на бюлетини в чувалите.

референдума за задължителен и някои ще се хванат за палците....ех.

Трябва май дори тогава тепърва да се гласува от парламента. Преди това още не важи.

Ако не беше клането на 1 февруари 1945-а, вероятно генът на българския народ щеше да бъде с една идея по-качествен. Но историческата съдба беше жестока, а престъпниците останаха ненаказани. Поне на жертвите дължим безсмъртие в паметта си

Ако не беше Народният съд, България щеше да загуби поне 1/3 от територията си.

Чак 1/3-та едва ли, но има да загуби територия бе вероятно. Както и ако не бе тръгнала да воюва срещу Третият райх след 9.9.1944г. Разбира се най-много губи Германия. Половината Полша е бивша немска територия. Получават още територия и други като Франция. България остава в граници от 1.1.1941г. - от преди участието във ВСВ. Но точно има решение всички държави на страната на Германия да имат своите процеси срещу ръководителите. В България осъдените били 2700-2800. В други държави много повече. Освен това тъй нареченият "елит" е направил преврата през 1923г. и избил десетки хиляди тук. Комунистите в колкото и лоши отношения да са били с земеделците (спечелили избори с 52%), виждайки как ги избиват и какво става, вдигат и те бунт срещу властта. Гражданската война тук обаче не е започната от комунистите, а от буржоазията срещу земеделците.

Не бой се, никой няма да ти вземе хартийката на която да рисуваш Х след ограмотителна кампания. Само че, страната трябва да върви на пред а не да бъде спъвана от имбецили живеещи в 19-ти век. И за сведение, няма села без ток но със секции за гласуване, ама айде...

d4

Защо в развитите демокрации понятието ЦИК не съществува???

Защото само ние говорим на български...

20млн. отново за машини ,ако не се състави правителство..защото машините ще са под наем.

За любопитните: Security Analysis of Estonia's Internet Voting System [31c3] by J. Alex Halderman в ютюб

Няма начин някой експерт да не се изцепи... След хитът с електрическото гласуване следва да се обяснява на всякакъв смотаняци що е то машинно гласуване и по какво то се различава от дистанционното гласуване.

Те даже май имат чипове на личните си карти и се ползват за гласуването.

Сега ЦИК вкупом ще си подадат оставките и ни лук яли, ни мирисали. Даже няма и да ги накажат. Ей това е България - крадеш, лъжеш, мажеш, подаваш оставка и си гледаш кефа.

Разправят вицове разни - "надпартийната платформа на Радан Кънев". ;) Тук, с машинното гласуване, някой се е издънил. Не знам дали е обосновано машинното гласуване навсякъде. В малките секции може и икономически да е неизгодно. Лошото е като някакви приемат неща от които не разбират, като електронното грасуване. Май и него го бяха заложили в закона за изборите за бъдеща година. Как ще се осъществи остава неясно. Поне да имаше тестов период. Друг е въпроса, че съм твърдо против, заради възникващи минимум 7 големи проблема, а може да се окаже по-неудобно от нормалното гласуване, ако трябва предварително да издават разни кодове. Най-глобалният проблем е да попадне под чужд или партиен контрол. Това е равносилно на край на демокрацията - народа повече не избира. И за разлика от други гласувания, тук манипулацията може да е тотална.

"Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност. Няма никакво време Има и секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина. Въпросът е тежък и сложен От говорителката на ЦИК сутринта по БТВ разбрах, че те не са си свършили работата, за което са имали 2 години време. При провал на машинното гласуване на тези избори, както изглежда , че ще стане, цялата ЦИК трябва да бъде дисциплинарно уволнена.

Аз мисля, че машинният вот трябва да е даже задължителен. Така повечето мангали няма да могат се справят, още повече, че доста не знаят да четат и реално ще се изпълни и някакво условие за образователен и интлектуален ценз.

Сега да видим как баба Нахиде ще гласува на машината.

Баба ти ще гласува машинно ако може и ако иска. Ако ли не, да си сложи х-кса на бюлетината и тва е. Ама май някой го е страх от машинното гласуване.

и Нова република ще е за отчитане на на всеки глас...Това според мен е единствената причина за тоя вой. Явно малобройните им избиратели ще бъдат интсруктирани да гласуват машинно. Това че многобройните избиратели на другите партии няма да се редят на опашка пред машината...какво им пука.

Тези машини са за аборигените. Само електронно гласуване.

Да, само че така гласува целия цивилизован свят, а електронно почти никъде, защото това е абсолютна предпоставка за манипулации и натиск върху избирателите.

не лъжете ! Аз гласувам в Германия нито електронно, нито машинно, а с бюлетина

Se taia

То като погледнеш, по-голямата част от гласуващия електорат май, май са си баш аборигени ;)

Първа стъпка към справедливост и законност, да му мислят системните партии!

Разходите за 12500 машини да ги платят 240те идиота създали и гласували закон недоносче. Обикновен Ганю ако направи поразия за 200лв. във фирмата която работи ще му ги удържат от заплатата. А тези малоумници сътвориха поразия за поне 20 милиона.

Интересно е само едно. Една компютърна конфигурация барабар с принтер излиза около 1000 лв. При цена на едро може да падне до 850 лв. И всъщото време върши десет пъти повече работа от тези машинки. И не под наем, а да се купи. Така че реално тези машинки не струват повече от 200-300 лв. барабар с поддръжката им. От тези 19 000 000 както ги бе сметнал някой, вероятно 10 000 000 ще са чиста печалба за спечелилия.

Технически това не е повече от един касов апарат т.ч. цената е тая която си посочил.

Таблетите са по 100 лева, ако ще сравняваме компютри с картофи.