Сръбският президент е поискал това от руския си колега, "тъй като е напълно ясно, че за едностранно обявената си независимост и произтичащите от нея действия албанците имат широка подкрепа от много западни страни", съобщи кабинетът на Вучич, цитиран от днешния сръбски печат и БТА.

Руският президент заяви на Вучич, че Русия решително осъжда "провокацията, предприета на 26 март от прищинските власти в Косовска Митровица", където бе арестуван директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич.

Путин отбеляза, че подобни действия са нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово, която трябва да бъде основата за уреждане на косовския проблем.

Путин повтори, че Сърбия е ключов партньор на Русия на Балканите и в Европа, че ще я подкрепя в борбата й за запазване на независимостта и териториалната й цялост.

"Путин подчерта, че осъзнава натиска, който се оказва върху сръбския президент и Сърбия, като съответно ще предприеме по-нататъшни стъпки и ще реагира навреме и подчерта, че двамата президенти ще поддържат контакт", се посочва в съобщението.

"Включване на Русия в конфликта между Сърбия и Косово може да усложни усилията под егидата на ЕС да се намери мирно решение и да сложи край на обявените от двете страни цели за членство" в съюза, коментира Асошиейтед прес, цитирана от вестник "Политика". Белград и Прищина трябва да нормализират отношенията си, за да могат да се присъединят към ЕС. Макар Сърбия официално да иска членство в ЕС, в последно време развива близки политически и военни отношения с Русия, посочва агенцията.

Не се съобщава дал ли е Путин някакъв конкретен съвет на Вучич, но в телевизионно интервю след това, цитирано от печата, Вучич каза, че Сърбия може да разчита на "най-голямата и най-значителна помощ от Руската федерация".

Войници на НАТО са разположени в Косово от 1999 г. и военно ангажиране на Сърбия в Косово би създало голяма криза със Запада, особено ако има индиректна подкрепа от страна на Русия", отбелязва АП.

Политическата цел на албанците е да завземат северната част на Косово, за да "избият от ръцете на сърбите последния коз" за какъвто и да е компромис за Косово, заяви Вучич в телевизионното интервю, цитиран от вестник "Вечерне новости".

Вучич заяви, че е обмислял и варианта да използва армията и полицията заради събитията в Косово на 26 март, но е избрал търпението и запазването на мира.