Президентът каза това в Брюксел след среща с комисаря по разширяването Щефан Фюле, на която отново е бил обсъден въпросът за добросъседските отношения.
Повод за думите му са скандалната македонска изложба, опитваща се да представи средновековни български ръкописи за македонски при гостуване в Кралския музей в Брюксел. По-късно белгийският музей смени името на изложбата „Хиляда години писмена традиция в Македония” и вече е обявено като „Ръкописи от ХІІІ до ХІХ век”.

Запитан дали смята, че интерпретациите на общата история с България, които правят македонски представители, могат да попречат на еврочленството на страната му, македонският президент заяви:
"Европейският съюз е идея, която ни обединява за бъдещето. Достатъчно гледахме назад. Ние се стремим към членство в Евросъюза, където да работим заедно с България според европейските стандарти, критерии и ценности. Нека оставим историята на историците", каза македонският президент.

Не се съмнявам, че българските власти искат и македонските граждани да могат да се възползват от еврочленството, подчерта комисар Фюле.

Междувременно Георге Иванов потвърди и в Брюксел позицията си, че няма да приеме следващия доклад на Еврокомисията, ако в него отсъства определението "македонски".