Силите за сигурност успяха да задържат стотици хора в ничията земя по границата. Няколко хиляди мигранти обаче, много от които сирийци, преминаха през калните поля до територията на Македония, след като няколко дни стояха под открито небе, без достъп до подслон, вода или храна.

Те са преминали през загражденията, когато властите са се опитвали да пуснат малка група деца. Няколко души са ранени, докато полицията се е опитвала да препречи пътя на хората. През нощта срещу събота Македония позволи на 600 души да влязат на територията й, за да хванат на сутринта влакове към сръбската граница.

Междувременно обаче от Гърция придойдоха още много мигранти и образуваха хаотична ивица, без и най-малък признак за организирана хуманитарна помощ. „В Европа животните спят в легла, а ние спим на дъжда. Мръзнах четири дни в дъжда без храна“, казва 23-годишна жена.

В събота през деня 2000 бежанци все още чакаха при македонската граница, за да продължат по пътя си към Западна Европа. Стотици други пък продължаваха да пристигат. Мигрантите и бежанците, които се намират край границата от четвъртък, са пренощували на земята въпреки проливния дъжд и ниските температури през нощта, предаде Фокус.

Говорителят на македонската армия заяви, че войници са разположени по гористите хълмове по 50-километровата граница с Гърция, но не даде повече подробности.

В четвъртък македонското правителство обяви кризисно положение за южната и северната граница на страната поради огромния бежански натиск на от Близкия Изток. Властите в Скопие създадоха специален орган, който ще координира работата на отделните държавни институции, свързана с нелегалните имигранти, които имат намерение да влязат на територията на Македония от съседна Гърция.